728x90 MM

Fellini Masterpieces

Iedereen zal wel een paar filmtitels kunnen opnoemen, geregisseerd door Federico Fellini. Mocht dat toch het geval niet zijn, dan zal het iconische beeld van Anita Ekberg bij de Trevifontein uit ‘La Dolce Vita’ wel in het geheugen gegrift staan. Minder bekend misschien, maar daarom zeker niet onbelangrijk is de persoon van Nino Rota. Rota en Fellini, componist en regisseur, behoren namelijk tot dezelfde orde als de combinaties Hitchcock-Hermann, Eisenstein-Prokofiev en Sergio Leone-Ennio Morricone. Twee handen op één buik, waarbij de muziek de beelden inspireert en vice versa.

‘La Dolce Vita’ uit 1960 was beider doorbraakfilm. Zowel regisseur als componist kregen ook ruime belangstelling vanuit het buitenland, wat Fellini meer armslag gaf voor het maken van nieuwe films. In deze drie cd’s tellende box werd de muziek van die film integraal opgenomen, net als de scores voor ‘La Strada’, ‘Le Notti Di Cabiria’ en ‘Otto E Mezzo’. Verder bevat de box muziek uit de films ”Luci Del Varieta’, ‘Lo Sceicco Bianco’, ‘I Vetelloni’, ‘Il Bidone’, ‘Amarcord’ en Intervista’.

In die films kwam ook muziek aan bod die niet van Rota was, en die staat uiteraard net zo goed op deze uitstekende collectie. Daarop vinden we trouwens ook ‘Ruby (It’s You)” van Ray Charles, een fragment dat hoort bij ‘Toby Dammit’. Een aantal stukken uit de klassieke muziek van onder meer Bach en Débussy passeren eveneens de revue. Uitputtend is de verzamelaar niet, daarvoor is het oeuvre van beiden te uitgebreid. Samen bieden de drie cd’s echter een zeer mooi beeld van de muzikale kracht van het werk van Rota en het belang van muziek in het algemeen bij de films van Fellini.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
_FelliniMasterpiece
geplaatst:
za 11 apr 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!