728x90 MM

EXTRA: ‘Free Radicals’ op dvd – de vijf tips van hoofdredacteur Gé Huismans

Gonzo (circus)’ hoofdredacteur Gé Huismans tipt je over de vijf essentiële dvd’s met avant-garde films van het Parijse video/dvd-label Re:Voir.

experimental films
Maya Deren

In Gonzo (circus) #107 lees je een interview met de Amerikaanse filmmaker Pip Chodorov over zijn film ‘Free Radicals’ waarin hij de Amerikaanse avant-garde filmmakers uit de tweede helft van de twintigste eeuw belicht. Naast regisseur is Chodorov ook bezieler van het vermaarde Parijse video/dvd-label Re:Voir. De catalogus van dit label is een niet te versmaden bron van spannende en avant-garde cinema. Frustrerend is wel dat (te) veel titels nog enkel op vhs-formaat beschikbaar zijn. De redenen lees je in Gonzo (circus) #107.

De vijf titels op dvd die je intussen blind kunt aanschaffen, zijn:

1. Various: ‘Dada Cinema’: Over de hoeveelheid films op de dvd kun je twisten, en eventueel ook over de samenstelling. Feit is dat deze acht (korte) films, gemaakt tussen 1921 (Hans Richters ‘Rhythmus 21’) en 1927 (Richters hilarische ‘Vormittagsspuk’) veel gemeen hebben: iconografische subversie, erotiek, absurdisme, abstractie en bijna volledig ontbreken van een narratief element.

2. Jean Isidore Isou: ‘Traité de Bave et d’Eternité’. Re:Voir bezit met Maurice Lemaître (enkel vhs) en Isou een aantal belangrijke films van de Lettristen (zie voor meer informatie over deze kunsstroming Gonzo (circus) #60). ‘Traité de Bave et d’Eternité’ (1951) van Isou is een bij vlagen onnavolgbare, maar immer interessante en tot nadenken stemmende film die tijdens de vertoning op het Cannes Filmfestival in 1951 een rel veroorzaakte. Niet heel vreemd als je bedenkt dat Isou het negatief bekraste, beschilderde en beelden overbelichtte, maar ook doordat de in de film opgevoerde hoofdpersoon langzaam door Parijs loopt, onderwijl (grotendeels middels een voice-over en minutenlange teksten in beeld) hardop nadenkend over film en filmkunst, over Lettrisme en jazz, schilderkunst en het leven zelf – de toeschouwers hiermee een spiegel voorhoudend.

3. Maya Deren: ‘Experimental Films’ / ‘Dance Films’: de import-Amerikaanse maakte vanaf de vroege jaren 1940 tot haar dood in 1961 zeven films die een invloed vanuit het Surrealisme koppelen aan een zeer persoonlijke onderzoekende stijl, die tevens een passie voor moderne dans toont. Wie even zoekt op internet, vindt alle films ook op één dvd, plus wat mooie extra’s en zonder dubbelingen.

4. Various: ‘Flux Films’. Fluxus was een beweging die, in de voetsporen van het Dadaïsme en Futurisme, absurdistische en vaak maatschappijkritische installaties, happenings en films voortbracht. Tussen 1962 en 1970 werden 41 films geproduceerd, waarvan er 37 op deze ‘Fluxfilm Anthology’ zijn verzameld. Het overgrote deel – zoals van  Nam June Paik, Yoko Ono, Wolf Vostell, George Brecht, Paul Sharits, en Fluxus-oprichter George Maciunas – is zelfs na ruim veertig jaar nog steeds fris, verrassend en uniek.

5. Jonas Mekas: ‘Walden (Diaries, Notes and Sketches’, 1969): deze nog immer actieve Litouwse New Yorker (geboren 1922) houdt al sinds de jaren 1950 een filmdagboek bij, aanvankelijk met een eenvoudige Bolex-camera. ‘Walden’ verhaalt op een warme, poëtische en zeer persoonlijke wijze over zijn (jonge) familieleven, zijn vrienden (als Tony Conrad, Stan Brakhage, Yoko Ono) en gebeurtenissen in de stad tijdens de jaren 1964-1968. De twee dvd’s zijn prachtig uitgegeven in een box, waar eveneens een boek met teksten van onder meer Pip Chodorov en Mekas zelf zijn toegevoegd. Mekas vertelt van bijna alle fragmenten de achtergrond, waardoor de beelden nog meer diepgang krijgen.

Al deze dvd’s zijn in België en Nederland verkrijgbaar via www.moskwood.nl

tekst:
Gé Huismans
beeld:
re165
geplaatst:
do 12 jan 2012

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!