728x90 MM

Exit Ghost II

Paul Haslinger maakte een tijd deel uit van Tangerine Dream. Hij koos uiteindelijk zijn eigen weg, die een stuk lucratiever zal zijn uitgevallen. Als componist schreef hij namelijk soundtracks voor kaskrakers als ‘Underworld’, ‘Vacancy’ en ‘Death Race’. Hij waagde zich ook een weg in de wereld van de games, waar hij ‘Need For Speed’ van geluid voorzag. Dat het niet steevast groots moet klinken, bewees hij vorig jaar met het introspectieve ‘Exit Ghost’. Hij heeft inmiddels een tweede deel klaar, dat nog meer naar binnen gericht is dan zijn voorganger. Neoklassiek aandoende pianomelodieën vormen de hoofdbrok van de nummers, die onder meer geïnspireerd zijn op werk van Dostojevski en Alain Resnais en muzikaal wat aanleunen bij Philip Glass als die kleinschalig pianowerk uit zijn mouw schudt. Charlie Campgana, die vorig jaar ‘Earth Day Isolation’ (Touch) maakte en meewerkte aan de soundtracks van onder meer ‘Iron Man 3’ en ‘Star Trek’ (2009), droeg bij aan het welslagen van een nummer als ‘Septuagint’. In ‘Marienbad’ gebruikt hij zijn stem om het stuk extra kracht bij te zetten, waardoor ‘Exit Ghost II’ net dat stukje gevarieerder en interessanter gaat klinken dan zijn voorganger.

Kortrijkzaan Pol Isaac bracht nog maar recent een album uit dat hij deelde met Vincent Coomans (‘Conversations’) of hij komt al op de proppen met een kersverse lp. Deze keer helemaal alleen priegelend in late uren waar inspiratie en mijmeringen volop kunnen bloeien. Zeven nummers die zeker zullen aanspreken bij liefhebbers van Tangerine Dream, Klaus Schulze of Paul Haslinger. Dromerige muziek met hier en daar een melodie, melancholische denkpistes, uitgekiende avondlijke sfeertapijten: Isaac draait er zijn hand niet voor om. Hij verkiest wel uitbundig kaarslicht bij zijn exploraties. Speelsheid is hem niet vreemd. Donkere ambientkrochten uitspitten is niet aan Isaac besteed. Het mag allemaal wat luchtiger en dat heeft ook zo zijn voordelen, want deze plaat kan helend werken. Met een beetje geluk scoort hij met ‘The Evenings’ een label. De muziek van Isaac verdient namelijk veel meer dan bekendheid bij de inner few. Te koop in enkele selecte platenwinkels en bij Isaac zelf. Op vinyl, uiteraard.

David André speelt al jarenlang in allerlei (post-)rockbandjes in Luxemburg en brengt onder de naam Gregario een album uit met nummers puur op piano, met hier en daar wat schaarse toevoegingen door jazzgrootheid Paul Fox op drums. Met speelse motiefjes, soms klein en soms overdonderend van toon, lijkt het alsof André virtuoos de toetsen streelt terwijl het eigenlijk allemaal behoorlijk minimaal en relatief eenvoudig in elkaar werd gezet. Net dat vormt de charme van dit album, dat een eerste aanzet is voor de Luxemburger om dit pad verder te exploreren.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
PaulHaslinger_ExitGhostII
geplaatst:
ma 17 jan 2022

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!