728x90 MM

Eurosonic Noorderslag – de muziek

stornoway
Stornoway - Foto: Alex van der Hulst

Lange rijen voor de Stadsschouwburg in Groningen waar The XX optreedt. De hype van 2009 is de grootste naam van Eurosonic 2010. Wie de Britten even had willen aanraken kon ook gewoon naar de Britse producer Slugabed gaan kijken. Daar stonden bleekneusjes Jamie Smith en Oliver Smith in een aanvankelijk leeg Platformtheater te luisteren naar dubstep die alle kanten opvliegt en uiteindelijk vol sonische terreur de vollopende zaal omverblaast. Een groot talent deze jongen.

Op Marina and the Diamonds is door de BBC al het etiket ‘talent’ geplakt. Daar gaan we dus nog veel van horen dit jaar, maar in Groningen laat ze vooral de indruk achter dat het op plaat vast stukken beter gaat klinken dan live.

Het Zweedse Gösta Berlings Saga voelt zich juist als een vis in het water op het podium van Vera. Een nummer klein beginnen om dan in fiks geluidgeweld te eindigen, dat is misschien voorspelbaar, maar vaak wel erg mooi.

De volgende dag staat de nummer 1 van het eerder genoemde BBC-lijstje in Groningen. Maar ook Ellie Goulding wil nog niet overtuigen. Dan is die andere naam op het lijstje interessanter. De muziek van Stornoway uit Oxford is eerder al eens passend folkedelia genoemd en weet het publiek gemakkelijk in de ban te krijgen.

Volgens velen was de grote verrassing van Eurosonic toch Rox. Een dame die soul en rocksteady mixt en zo een passend vervolg op de Duffy’s en Adele’s.

Hoe later het wordt, hoe elektronischer de muziek. Het Duitse Wareika zaait verwarring. Is dit nu een parodie of is dit echt? Een gitarist met een jagershoedje, een zanger met een leren Freddy Mercury-pet en een heel serieus kijkende knoppendraaier. De muziek is allesbehalve een parodie, erg goede house juist. De verwarring maakt Wareika alleen maar leuker, goede house hoeft natuurlijk niet altijd heel serieus te zijn.

Gelijk daarna SchlachthofBronx. Het duo uit München heeft de windhoorn op scherp staan en bij hun onweerstaanbare München Bass kan niemand stil blijven staan. Misschien wel het beste optreden op Eurosonic.

Traditioneel is de laatste dag in Groningen voor de Nederlandse bands op Noorderslag. Veel is al bekend, groepen als Aux Raus, Promo, Zwart Licht en De Staat waren en blijven de moeite waard. Het zijn de relatief nieuwere namen als Knalpot, rapper Murdaturk en rocktrio the Bloody Honkies die juist voor de verrassing zorgen.

tekst:
Alex van der Hulst
beeld:
stornoway
geplaatst:
ma 18 jan 2010

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!