728x90 MM
Collab Coalition

Elektronische verrassingseitjes pellen

Het gloednieuwe Gentse NoiseNest Festival i.s.m. Wisper nodigde belangstellenden uit naar een nieuwe broedplaats waar experimentele elektronische muziek te ontdekken viel.

Het evenement voorzag vier optredens van zéér uiteenlopend elektronisch allooi. Daarnaast konden de geïnteresseerde vogels zich laven aan demo’s, experimentele klankmachines en muzikale ontmoetingen in het elektrocafé.

Modulair dirigent

Als opwarmer kregen we ‘A journey into modular’. Onder leiding van muziekfilosoof Stan Bundervoet werden dertien cursisten met hun modulaire synthesizers aan elkaar gekoppeld voor een uniek geluidsexperiment. Bundervoet dirigeerde het experimentele gebliep en elektronisch gefriemel dat uit de machines ontsnapte tot een merkwaardig en solide brok sonische deiningen. De elektronische dirigent leidde met fluwelen hand zijn modulaire vazallen naar verreikende kosmische geluidssferen. Het meer dan geslaagde improvisatie-experiment deed dan ook heel wat mondjes openvallen.

Toevallige audiovisuele achtergrondrimpelingen

Pieter Dudal is de oprichter en curator van de muzieklabels Dauw en Blickwinkel. Naast deze activiteiten leeft de Gentse geluidskunstenaar zich ook artistiek uit onder zijn eigen naam Dudal. De set kreeg een onverwachte meerwaarde door de geluiden en bewegingen die van buitenaf de evenementenruimte binnen drongen. Spelende kinderen en toevallige voorbijgangers produceerden naast de ingetogen ambientmelodieën onbewust een sprookjesachtige audiovisuele projectie op de achtergrond. Dudal gebruikte zowel een cassettespeler als een (oude) bandrecorder om zijn droomachtige klankweefsels in te kleuren. Naar het einde toe transformeerde het geluidsdecor in vervormde en ruisende pulsen. De zweverige klanktexturen werden langzaam verdrongen door een portie uitgebalanceerde noise die deze mooie set naar zijn einde begeleidde.

Aan de knopjes friemelen

Jan De Block houdt van contrast. De man achter het label Modular404 bracht in 2021 onder de alias Silent Noise Evolution een interessante plaat (‘Insides’) uit met minimalistisch pianospel vergezeld van modulaire noise. We kregen uit dezelfde pan een veeg piano op een bed(je) van gekraak. Het modulaire geruis kwam echter moeilijk naar de oppervlakte. Blijkbaar kon de geluidsman niet de juiste hoeveelheid geknars in balans houden met de mooie en breekbare pianoweefsels. De Block speelde toch een vrij aardig setje waarbij jammer genoeg de falende disharmonie voor een dubbel gevoel zorgde. De sfeer tijdens het optreden miste wat continuïteit en zakte na ieder nummer wat weg door De Blocks gefriemel aan de modules.

Kom maar wat dichter bij

Dries Geusens (Nordmann), Patrick Housen en visueel artieste Ellen De Vos vormen samen Collab Coalition. Het trio mocht bij het vallen van de duisternis een portie hedendaagse elektronische muziek serveren waarbij heel wat beats in de ruimte geworpen werden. Geusens vond dat het publiek wat te ver stond en vroeg om wat dichter te komen. De aanwezigen kwamen naderbij maar verstoorden (helaas) het zicht op de visuele sculpturen die De Vos tijdens het optreden op de twee grote tv-schermen projecteerde. De naar techno reikende muziek werd met samples (met soms iets te veel speelse irritante stemmetjes) en elektronische elementen tot een solide brij elektronisch geweld gekneed. De live visuals van De Vos (voor wie ze goed kon zien) oogden fantastisch en pasten perfect bij de muziek. Hier en daar haperde er wel iets tijdens de enthousiast gebrachte set. Maar dat is nu net zo mooi aan live geproduceerde elektronische muziek. De weg naar improvisatie ligt hierdoor altijd mooi open.

En het was nog niet gedaan

Het NoiseNest Festival leverde bij hun eerste evenement al een gevarieerde en experimentele affiche af. De Gentse elektronische muziekscene is een festivalletje rijker geworden en gaat in de toekomst ook samenwerken met het Gentse AntennA Festival. Nog niet echt bekomen van deze nieuwe elektronische wind werden we al vlug verleid naar een nachtelijk concertje ergens in de omgeving van de Belgische spacerockgroep Kozmotron, maar dat is een ander verhaal.

Gezien: NoiseNest Festival met Dudal, Silent Noise Revolution en Collab Coalition – Dok-Noord Gent – 11 juni 2022
Foto’s: Patsker Omaer Beguin

tekst:
Patsker Omaer Beguin
beeld:
Collab-Coalition-8
geplaatst:
di 14 jun 2022

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!