728x90 MM

Een nieuwe wind

Sinds kort waait er nieuwe wind door de muziekprogrammatie van het Leuvense STUK. En die bracht afgelopen week Phoenician Drive en Flamingods mee.

Twee bands die zich laten beïnvloeden door klanken uit het nabije en verdere Oosten. De avond kreeg dan ook het label ‘Oriental Psych Night’. Een avond die al voor de Brusselaars Phoenician Drive het podium betraden begon. Want hoorden we daar Altin Gün en Selda uit de boxen schallen?

Phoenician Drive dus. Een zestal uit Brussel dat een tweetal jaar geleden al op onze radar kwam toen ze op hun bandcamp pagina hun eerste demos dropten. We hoorden invloeden uit het hele gebied rond de Middellandse Zee. Mediteraans, Noord-Afrikaans, Turks, … het zat er allemaal in. En die mengelmoes gaat dan nog eens in de blender met meer Westerse psychedelica en krautrock. Zopas verscheen hun eerste titelloze album en dat komen ze hier voorstellen. Daarvoor brengen ze ook traditionele instrumenten mee zoals de oud of een saz. Zanglijnen worden al eens gezongen door een vervormde microfoon Aanvankelijk tasten ze nog een beetje af. Maar vanaf het tweede nummer begint er een sirocco op te steken die enkel nog even wordt onderbroken als ze wat langer hun instrumenten moeten stemmen. De vraag aan het publiek of er iemand een mop kon komen vertellen werd deze keer positief beantwoord. En dat was jammer genoeg geen goed idee. Maar verder geen klachten. Absoluut niet.

Flamingods kwamen voor deze show over uit hun thuisstad Londen. Door files en een gemiste boot had dat iets langer geduurd dan gepland. Tijdens Phoenician Drive stonden ze in het publiek mee te gaan in de muziek. Dus dat zat al snor. De band rond frontman Kamal Rasool, met roots in Bahrein, zoekt het vaak nog iets oostelijker dan het Brusselse voorprogramma. Nieuw werk hebben ze niet direct. Hun laatste volwaardige album ‘Majesty’ dateert al van 2016. Een plaat die uitblinkt in psychedelische popmuziek die een stevige is gedrenkt in niet-westerse muziek. Denk Animal Collective uit het Oosten. Live mikt de band vooral op de grooves en krinkelende geluiden uit allerlei instrumenten die afwisselend door alle bandleden worden gespeeld. Eén daarvan heeft trouwens zijn meest psychedelische outfit aangetrokken. Een bloemetjesbroek gecombineerd met een hemd voorzien van een pauwenverenmotief. Voor ons geen probleem want muzikaal is dan ook een feest om naar te luisteren. Toonvast was de zang misschien niet altijd. Maar we hebben het hier ooit al op deze blog geschreven: ‘toonvaste psychedelica is voor salonpsychonauten’. Maar muzikaal denderde de band wel lekker door. Toen ze na pakweg drie kwartier aankondigden dat ze nog één nummer gingen spelen, dachten we trouwens dat dat wel een heel korte show ging worden. Dat ene nummer bleek wel een lekker uitgesponnen krautrockjam van een kwartier of zo te zijn die telkens nieuwe zijwegen verkende. Toch niet voor niets dat hindernissenparcours richting Leuven afgelegd.

Gezien: Phoenician Drive + Flamingods – STUK, Leuven – 18 oktober 2018

tekst:
Maarten Timmermans
beeld:
Flamingods - Foto: Joeri Thiry, STUK
geplaatst:
ma 22 okt 2018

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!