728x90 MM

Een geslaagde oversteek

Zondag 3 juni, speelden Bruxa Maria en Casual Nun op uitnodiging van Scratch&Snuff in de Kinky Star in Gent.

De mannen van Casual Nun zijn in de Londense underground al lang een gevestigde waarde maar hebben tot nu toe de oversteek naar het vasteland  alleen  voor Roadburn Festival 2017  gemaakt . In het kielzog van Bruxa Maria en profiterend van de ‘half terms’ (zomerbreak), zakten ze eindelijk eens af om een blitztoernee te maken op 4 plaatsen in een week tijd, Rouen (3 Pieces), Rotterdam (PinkPank), Brussel (Magasin 4) en Gent (Kinky Star). Als kers op de taart hadden ze  nog een overschot van hun uitverkochte platen mee.

Gill Dread (Bruxa Maria) had voor de gelegenheid drummer Paul Antony (GHOLD) , bassist Dave Cochrane (Terminal Cheesecake) en noisefreak Robbie Judkins (CASUAL SECT) mee. Als fan van de Butthole Surfers haalt ze haar inspiratie uit haar directe omgeving. Rellen, identiteitsloze hipsters, intolerante atheïsten en al meer dan 20 jaar buschauffeur spelen voor toerende bands door Europa. Extreem luide noisepunk zoals het hoort.

Psychonometrie wordt gebruikt om te peilen en invloed uit te oefenen in een wereld waar de informatie-verwerking zich steeds meer richt op sociale berichten. Het vermogen van organisaties en entiteiten om psychonometrische gegevens te gebruiken om een psychologisch profiel van een persoon te bouwen is een alarmerende manipulatie van onze persoonlijkheden, aanleg en verlangens.

Met deze doemgedachte in het achterhoofd speelt Casual Nun zoals ze het zelf omschrijven, pijnappelklier-pokende, opgepompte, psychedelische en grillige muziek met vette gitaren, repetitieve drums en de onderdrukte stem van Vasili Sakkhos.

Een puik optreden waarbij 10000 Russos, Terminal Cheesecake en Blown Out niet ver af zijn. Heerlijk trippende breinverliezende muziek…

Moet het nog gezegd zijn, hun succesvolle korte campagne had ervoor gezorgd dat ‘Casual Nun / Luminous Bodies’ (God Unknown) 7”, ‘Bruxa Maria / Casual Nun’ (Hominid Sounds) 12” en de recentste LP van Casual Nun, ‘Psychometric Testing By…'(Box Records) na de Kinky Star nu wel volledig uitverkocht waren. Een fantastische avond, veel volk, een toffe bende en hopelijk steken de mannen nu vaker het kanaal over.

Gezien: Casual Nun + Bruxa Maria, Kinky Star Gent, 3 juni 2018

tekst:
Stephan Vercaemer
beeld:
Bruxa Maria - Foto: Stephan Vercaemer
geplaatst:
wo 6 jun 2018

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!