728x90 MM
Suicide Commando - Magasin 4 Brussel - (c) Stephan Vercaemer

EBM voor mijn vriendin

Stephan Vercaemer is geen grote fan van EBM en aanverwanten. Toch verzeilde hij op een EBM-avond in de Brusselse Magasin 4.

T’is niet dat ik een grote fan van EBM en aanverwanten ben,  laat staan dat ik veel groepen bij naam ken. Ondanks het feit dat ik mijn vriendin zoveel andere muzieksoorten laat beluisteren, blijft haar hartje sneller slaan voor die donkere destructieve beats van de jaren 1980. Ze blijft teruggrijpen naar al die oudere nummers die haar zo vertrouwd klinken en een soort van troost bieden.

Daarom hadden wij al maanden op voorhand een ticket gekocht voor het enige concert van Suicide Commando in België voor 2019, in Magasin 4 op vrijdag 8 november. Magasin 4 viert hun 25 jarig bestaan met tal van fantastische groepen waaronder deze avond met Super Dragon Punch!!, Ambassador21 en Suicide Commando, kwestie van de EBM-ertjes ook hun speciale avond te gunnen.

Super Dragon Punch!!


De opener van de avond is Super Dragon Punch!!. Jérémie Venganza als zanger, animator en spring in t’veld. Noémie Meteors op keyboards en laafster van de groep én publiek (ze deelt altijd een fles Kraken rum). SEM op de basgitaar.

Ze brengen – zoals Jérémie het zelf omschrijft – 8bit synthpunk industrial. Ze laten zich inspireren door retrogames en 80’s synths, hebben al een CD ‘Shatter’ (Echozone) en mocht Jérémie ooit een andere loopbaan inslaan zou hij zeker kunnen dienen als één of ander Streetfighter figuurtje in de Shoryuken (de grootste fighting game community op het internet). want schaduwvechten en springtrappen terwijl hij het publiek animeert kan hij als de beste.

Ambassador 21

Ambassador21 uit Wit-Rusland brengen een unieke apocalyptische mix van industrial, hardcore, rythmic noise en EBM. De groep bestaat uit het industriële kernduo Natasha A Twentyone en Alexey Protasov. Momenteel touren ze met Zoé von Herrschaft op gitaar en Liv Bioskop op drums.

Rondom mij had ik al verschillende mensen horen morren over Ambassador21. De meesten wilden alleen maar Suicide Commando horen. Ambassador21 speelt geen doorsnee EBM en EBM-ers kleuren niet graag naast het vakje kleuren.

Voor mij was dat de enige groep die mij echt kon bekoren. Een wervelende show, een charismatische zangeres, variatie, mooi opgebouwde nummers en een apocalyptische rauwheid doorspekt met meesterlijke zevensnarige gitaarsolo’s van Zoé.

Fuck all systems was geen loze kreet en ik ben benieuwd naar hun volgende EP, ‘Heroin’. Die verschijnt op 29 januari 2020.

Suicide Commando

Suicide Commando, één van de pioniers van de harde electro, gaat al 30 jaar mee en heeft nog altijd niet ingeboet aan kwaliteit. Met ‘The Gates Of Oblivion’, het lievelingsnummer van mijn vriendin, openden ze hun enig concert in België.

Daarna volgde de ene hit na de andere met recent en oud werk door elkaar. Rondhuppelend en ondersteund door een kniebracelet gaf Johan Van Roy een uiterst energieke show waarbij naar het einde toe hij af en toe zijn microfoon uit zijn hand loste. Desondanks zijn leeftijd bleef hij gaan. Na nog enkele nummers als bis voor het enthousiaste publiek eindigde hij met een crowdsurf.

Toch wel de moeite waard en tevreden dat ik die Belgische legende van mijn lijstje(niet dat ik dat heb) kan schrappen.

Gezien: Super Dragon Punch!!, Ambassador 21, Suicide Commando – Magasin 4, Brussel – 8 november 2019

tekst:
Stephan Vercaemer
beeld:
suicide-1
geplaatst:
ma 18 nov 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!