728x90 MM

Dubbies Crackers By Candlelight

Leuk: de cd van de Teledubbies begint alsof er een plaat opgezet wordt en ook verderop horen we geregeld ‘n naald in de groeven lopen. Los van de wat melige naam is dit serieuze kost: zware bassen, dub- en ambient-geluiden, lange intro’s, trage ritmes, maar ook uitschieters naar ‘rock’. De muziek refereert aan de wave van begin jaren tachtig (Bauhaus), maar er zijn ook verstilde momenten met bijvoorbeeld viool en piano.
Normaliter val ik nooit over opnametechnieken (hoe beroerder hoe beter, zou ik bijna zeggen), maar dit had wel wat krachtiger c.q. helderder op band gezet mogen worden, die twee weekeinden in augustus 2003 waarin dit album tot stand kwam. Ook de zang is niet speciaal; een instrumentaal stuk als ‘Discouragement’ bevalt me stukken beter. Het artwork is mooi, met een handig in elkaar gevouwen kartonnen hoes en een losse ‘achterkant’, met daarop een tekening van een koffie drinkende schilpad. Een sympathiek D.I.Y.-album, zoals je dan zegt, maar het kan volgens mij een stuk ‘losser’ en korter: 78 minuten is véél te lang om de aandacht vast te houden.
‘Chleb In Dub’ komt uit dezelfde Haagse stal. Het is een remixproject van Shabby InC (oftewel Andreas van de Kuit), bassist en gitarist van Chleb en gitarist/zanger van de Teledubbies. Deze cd duurt de helft korter, maar de vier nummers zijn net als bij de Teledubbies lang en traag; de kortste duurt ruim acht minuten. ’Not For Caution. Fast Consumption vermeldt de hoes, maar voor een snelle consumptie leent deze cd zich niet. Het is onverminderd zwaar, traag en doodserieus. Vervormde stemmen, dubritmes, onduidelijke teksten, rockerupties, wat gebeurt daar allemaal in Den Haag? Twee introverte cd’s, ‘zelf uitgebracht, mede als protest tegen de, en nu citeren we een mail van het label, ‘’money rules the underground gegraai. Terwijl underground hoort te staan voor een alternatief op de huidige samenleving – zowel sociaal/maatschappelijk als economisch en psychisch – lijkt het steeds ook hier meer te gaan om louter esthetische formules waarmee de fabrikanten hun items kunnen slijten aan wanna bees met te veel gel in hun haar’’. Zware kost, inderdaad.

tekst:
Gonzo (circus)
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!