728x90 MM
Thisquietarmy - (c) Patsker Omaer Beguin

Dronen in de tweede heimat

Na drie jaar landde de Canadese gitaardronemeester Eric Quach terug op Europese bodem om in de Kinky Star te Gent zijn vierentwintigste (u leest dit goed) Europese Thisquietarmy tour te starten.

Quach zat tijdens de ellendige jaren van bewegingsbeperking ook niet stil. Hij bracht heel wat werk uit met onder andere Hellenica, Zerfall, N,  Sleepwalker en natuurlijk ook met Voïvod drummer Away (Michel Langevin). Het derde album van TQA x Away (Fase III) werd immers de dag voor de het startschot van de tour officieel uitgebracht tijdens een luistersessie in de Consouling Store te Gent.

Het covid ijs breken

De geïnteresseerden stonden reeds mooi op tijd en rustig te wachten voor de Kinky Star maar Quach bleek helemaal geen haast hebben om zijn set aan te vangen. Na twee academische kwartiertjes besloot hij om toch zijn gitaar in handen te nemen en het ruim aanwezige publiek naar binnen te lokken. Met zachte tonen en elektronisch gefriemel werd de set aangezet om na enkele ogenblikken los te barsten met een stevige portie noise. Het ijs was gebroken en Quach introduceerde zich met woelige fragmenten uit zijn album ‘Kesselhaus’ dat in 2020 op Midira Records verscheen.

Handen boven en onder de tafel

Quach raakte vlug op dreef. Zijn typische scherpe gitaardrones vulden de goed gevulde ruimte. Toch dook de dronevirtuoos regelmatig onder de tafel van zijn effectendoosjes om daar ook aan de knoppen te gaan foezelen. We zagen een licht geïrriteerde geluidskunstenaar die zich in het zweet werkte en er ook in slaagde zijn elektronisch gestuurde gitaargolven in goede banen te leiden. De set kreeg een extra boost door het introduceren van tribale beats die de snijdende gitaardrones begeleidden. Quach liet zijn gitaar regelmatig aan de kant liggen en draaide lustig aan de knopjes om zijn loops in goede banen te leiden.

Stof in het gerief verwijderen

Thisquietarmy serveerde een brok gevarieerd gezoem en geschuur van drones met veel wendingen en ruimte voor iets rustiger intermezzo’s en improvisaties. Op de geproduceerde klankstructuren viel weinig aan te merken. De aantrekkingskracht van melancholische achtergrondbeelden camoufleerden Quach’s frustraties tijdens het verbranden van covid stof in de elektronische hulpmiddelen. Hij wist ons te vertellen dat een deel van zijn apparatuur gedurende drie jaar onaangeroerd in Gent gebleven was. Nu, voor een (bijna) thuispubliek de première van een Europese tour spelen kan op deze manier alleen maar een geruststelling zijn. Quach werd zelfs persoonlijk door een fan bedankt voor het te laat starten van zijn optreden. Thisquietarmy is terug in Europa en dat doet meer dan deugd.

Gezien: Thisquietarmy, Kinky Star Gent, 7 oktober 2022

tekst:
Patsker Omaer Beguin
beeld:
Thisquietarmy-10
geplaatst:
ma 10 okt 2022

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!