728x90 MM

Drive By

The Necks grossieren in lange, uitgesponnen stukken, die simpelweg ergens beginnen om ook weer gewoon ergens te eindigen. Wat tussen begin en eind gebeurt, heeft meestal een hypnotiserende, tranceachtige werking. Live kan het gebeuren dat één enkel stuk een hele avond beslaat. Op het huidige cd-medium beperkt de groep zich het liefst tot stukken van ruim één uur.
De vorig jaar verschenen cd ‘Drive By’ is daarvan een voorbeeld. De onlangs uitgebrachte cd ”The Boys’ (boventitel ‘Music For The Feature Film’) bevat daarentegen zeven stukken die in principe niet/nauwelijks afwijken van de hierboven omschreven werkwijze. Ook het kleinste stuk van deze cd, het zeseenhalve minuut durende ‘The Sleep of Champions’, had een uur kunnen duren zonder een moment te vervelen.
Dat de muziek op ‘The Boys’ in 1997 en 1998 is gemaakt en ‘Drive By’ in 2003 maakt geen verschil. Het gaat bij The Necks om de aanpak, de muzikaliteit van de musici. De werkwijze van dit van oorsprong Australische trio (drummer Tony Buck, bassist Lloyd Swanton en Chris Abrahams op keyboards) is improvisatie. Maar anders dan in jazzmuziek proberen ze niet zoveel mogelijk ideeën in kort tijdsbestek naar voren te brengen en te ontwikkelen, maar verkennen ze liever de diepere lagen van één enkel idee. Of de oppervlakte daarvan – het is maar hoe je het bekijkt.
In de praktijk komt het erop neer dat ze vaak ambientachtige Dance-muziek maken. Op het ene nummer van ‘Drive By’ en de zeven stukken van ‘The Boys’, is het goed dansen, maar ook goed loungen, of relaxen, of vrijen, of wat je maar wilt. Vergelijk het met een beekje. De muziek –een simpele, stuwende, niet aflatende beat op drums en basgitaar, met wat zachte accenten op orgel en piano (en wat bescheiden samples) hier en daar– kabbelt lekker voort, wordt af en toe wat heftiger bij een stroomversnelling en komt dan weer iets tot rust. Ondertussen laat het landschap waar het beekje langs stroomt zijn indruk na op de stroom. Ineens ligt er een stok in het water, passeert het beekje een dikke rots, of springt er een vis uit.

tekst:
Gonzo (circus)
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!