728x90 MM

Donker elektronisch geweld

Bram Hagers, de bezieler van het mediaplatform The Kult Of O, organiseerde een gitzwarte elektronica-avond met als gasten Diagnostic en 6SISS.

De tentakels van het obscure The Kult Of O verspreiden zich, via sociale media en mond aan mond reclame, dieper in de ondergrondse elektronicascene. Reden genoeg om uit onze luie zetel te komen en de geboekte artiesten van dichtbij te gaan bekijken. Door het mooie weer startte de eerste set een dik half uur later dan voorzien.

Diagnostic (alias van Jan Robbe) is ook bekend onder andere aliassen zoals Atomhead, Erratic en UndaCova. Robbe heeft muziek uitgebracht op labels als Dyslexic Response en Hangars Liquides, en heeft samengewerkt met artiesten die werken in vergelijkbare domeinen, waaronder La Peste, Neurocore, Subskan en Xanopticon. Naast zijn activiteiten als muziekproducent staat Robbe ook bekend om het creëren van generatieve grafische vormgeving en als indie game-ontwikkelaar.

Met zijn meest recente project Diagnostic verkent hij experimenteel creaties van geluid, glitch en ruis, waarbij digitale en modulaire synthesizers worden gecombineerd. Het optreden werd met een donkere drone op gang getrokken. Het industriële geborrel van geluiden werd vermengd met noise structuren. De aangebrachte soundscapes kleurden de duistere klanken wat grijzer en zorgden voor de afwisseling. Stilaan slopen er beats tussen het gekraak door. Opvallend was dat het geluidsniveau na een twintigtal minuten sterk begon te stijgen en experimentele paden werden gekozen. Het martelen van de modulaire synths zorgde voor absurde geluidscreaties met flarden breakcore. Dit improvisatiestukje duurde naar ons gevoel meer dan lang genoeg. Net voor de verveling toe sloeg kwamen er meer breakcore gerichte beats uit de speakers. De glitch en noise verdwenen op de achtergrond wanneer het laatste deel van  het optreden omsloeg in pure breakcore. Tijdens de ultieme laatste tien minuten werden alle haren, vooral in de neuzen en oren, door de muur van pompende en razendsnelle beats terug op hun plaats geplooid. Diagnostic leverde zonder enige hapering een avontuurlijke set harde elektronica af.

Er was geen tijd om een luchtje te scheppen of op adem te komen. 6SISS (alias van Peter Adriaenssens) stond al klaar om te starten tijdens de outro van Diagnostic. En 6SISS liet er geen gras over groeien. Een verschroeiende set werd op het goed opgewarmde publiek los gelaten. De donkere walsende techno met zware baslijnen trilde de PA bijna aan diggelen. De ijle psychedelische beats zorgden op hetzelfde ogenblik voor een beklemmend en bevrijdend gevoel. Adriaenssens hield het tempo gedurende het gehele optreden heel strak en er werden geen rustpuntjes ingelast. Flarden drones en noise zorgden voor de afwerking in de meeslepende tracks die door de aanwezigen goed gesmaakt werden. Iedereen werd in deze waanzinnige dark techno trip meegesleurd en verlangde om er in te  blijven. Het publiek kreeg op hun enthousiaste verzoek tot driemaal toe een extraatje. Het barmeisje probeerde luidkeels nog voor een vierde toegift te roepen. Helaas, 6SISS hielt het voor bekeken.  We kregen een heftige en zeer goede set vol geestverruimende, moderne en duistere techno. 6SISS komt binnenkort met nieuw werk (‘Prisma’) op de proppen, een vier track vinyl (waarvan er drie nummers als toegiften op deze avond gespeeld werden) die op het gerenommeerde R&S label verschijnt. The Kult Of O Evening werd afgesloten met een kleine after party die door Oneirich als geluidswever van dienst werd ingevuld. Met een plaatje van 6SISS onder de arm slopen we voldaan huiswaarts.

Gezien: The Kult Of O Evening met Diagnostic en 6SISS – Muziekcentrum Kinky Star, Gent – 14 juni 2019

tekst:
Patsker Omaer Beguin
beeld:
6SISS-c-Patsker-Omaer-Beguin-1
geplaatst:
wo 19 jun 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!