728x90 MM

Disappearing

Als Punck heeft deze Italiaan al een tiental experimentele ambient-releases op de teller. De bocht die hij neemt op zijn eerste vinylalbum, is minder scherp dan de mooie hoes laat vermoeden.

Zanni blijft zijn heil zoeken in een atmosferisch mengsel van vervormde veldopnames, drones, echte instrumenten (gitaar), en zowel analoge als digitale klankexperimenten. Het dromerige in zijn werk wordt nog benadrukt door vrouwelijke fluisterstemmen: lief, maar je voelt dat ze ons in duistere wouden willen lokken.

Terwijl we ons traag laten inkapselen, krijgt ons verkalkend muzikaal olifantengeheugen plots een stroomstoot. We herkennen immers meteen die goeie ouwe lijzige gesamplede stem van de ‘TOPI Spokesman’ alias Mr Sebastian. De hypnotiserende spreekbuis, die op platen van Psychic TV (in dit geval het b-kantje van ‘Roman P’, 1984) onze drang naar zelfontplooiing richting Temple Ov Psychic Youth wou sturen. Ook de gebruikte percussieklanken in hoogtepunt ‘About The End Without Beginning’, lonken naar de hoogdagen van de ritueel geïnspireerde industrial.

Zanni laat dit geslaagde album uitdoven in een abstractere laatste reis, waarin elektronische experimenten en openluchtgeritsel uiteindelijk opgeslokt worden door een onheilspellende bromtoon.

tekst:
Peter Vercauteren
beeld:
AdrianoZanni_Disappearing
geplaatst:
zo 12 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!