728x90 MM

De Kift presenteert Brik – Koog aan de Zaan – 19/03/2011

De muziek van de oer-Hollandse band De Kift valt het best te omschrijven als fanfare-punk. Hun albums zijn altijd verpakt als kleine kunstwerken en de presentatie hiervan vindt altijd plaats op hoogst originele locaties.

Voor de presentatie van hun negende album, ‘Brik’, is gekozen voor de eigen oefenruimte van De Kift. Een schattig gebouwtje met rood-groene luiken voor de ramen gelegen te midden van allerlei rokende en ronkende fabrieken in Koog aan de Zaan. Als de gordijnen van het geïmproviseerde podium open gaan wordt direct duidelijk waarom ze voor hun eigen ruimte gekozen hebben. Er komt namelijk een gigantische muzikale machine tevoorschijn, gebouwd in een wandkast als een soort draaiorgel maar dan geconstrueerd door Jean Tinguely en Edward Kienholz.

Deze machine heet Brik en hij speelt de hoofdrol in de nieuwe voorstelling van De Kift. Brik bestaat uit fietswielen, zinken emmers en gieters, metalen buizen en een paar oude stofzuigers. Om Brik aan de praat te krijgen is het hard werken want alles werkt mechanisch. De Kift-leden wisselen elkaar voortdurend af met het aanzwengelen van deze wonderlijke machine. Voor het concert begint wordt de ontwerper van Brik, Wim ter Weele, dan ook hartelijk bedankt.

Op het podium speelt Brik de hoofdrol maar in de muziek is dat Admiraal B. Hij komt in veel van de teksten voor, die zoals gebruikelijk weer hilarisch en vervreemdend zijn met her en der geniale momenten. De muziek springt weer alle kanten op; dan weer punk-achtig heftig en dan ineens pas op de plaats rust, zoals in het fraai speeldoos-intro van ‘Giele Blommen’. De muzikanten wisselen vaak van instrument en ook Brik eist zijn aandacht op. Het is daarom een druk en levendig geheel op het podium wat de amusementswaarde van het concert alleen maar verhoogt. Vandaar dat er in deze blog wat extra foto’s staan!

De band sluit af met een instrumentale versie van ‘Kwade Tongen’ (zangeres Tamara Schoppert was verhinderd). In de finale hiervan staan er  maar liefst zeven blazers op het podium, waarvan één met een saxofoon. Dat is voor het eerst dat dit instrument bij De Kift klinkt. Dus naast Brik nog een premiere!

De Kift tourt met deze nieuwe show vanaf eind maart tot eind april 2011.

(Klik op de kleine foto om de grotere afbeelding te zien)

Foto’s: Chris Smart

tekst:
Oscar Smit
beeld:
De-Kift-2
geplaatst:
zo 20 mrt 2011

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!