728x90 MM

De hemel werd bestormd, een hel barstte los

Het beloofde een drukke en interessante avond te worden. Vier acts, op twee Gentse locaties dicht bij elkaar leek een prima idee. Dat werd pendelen tussen Café Charlatan en de Kinky Star.

Barst en Hemelbestormer waren betalende sets in de Charlatan. In Kinky Star waren de optredens van Vonnis en 30.000 Monkies gratis. We hadden er zin in maar kwamen al snel in de problemen met de tijdstafel en de (overdreven) drukte in de Kinky Star.

Hemelbestormer mocht als eerste de sluizen openen. Het post-metal-doom kwartet bestormde het publiek met hun loodzware riffs. We werden meegesleurd in een, letterlijk en figuurlijk, donkere trip. Het rollende basgeluid gaf die extra duw in hun duisternis vol gitaargeweld. De geprojecteerde achtergrondbeelden bezorgden het optreden een mysterieus randje en dito sfeer. De nummers hadden weinig rustpunten en werden keihard door onze strot geramd, waardoor het na een half uurtje nogal eentonig begon te worden. De nadruk van het optreden lag voornamelijk op hun laatste plaat ‘A Ring Of Blue Light’ (Ván). Met het (gelukkig) ook gebrachte ‘Portal To The Universe’ (uit debuut ‘Portals’), gaf Hemelbestormer nog maar eens aan wat een dijk van een nummer dit is. Jammer dat er geen aandacht was voor wat meer variatie met drones en ambient-achtige stukken zoals op hun eerste twee platen. De hemel werd wat te ondoordacht bestormd waardoor de diepgang van de muziek bij dit optreden wat verwaarloosd werd.

Na nog een groepsfoto van Hemelbestormer genomen te hebben, ploegden we ons naar 30.000 Monkies in de Kinky Star. Bij het binnenkomen bleek de Kinky al bomvol te zitten en was de band al aan zijn waanzinnige set begonnen. De sludgy noise gitaren raasden keihard door de trommelvliezen. Zanger-gitarist Ruben Savelkoul schreeuwde als een bezeten berserker en beet bijna zijn microfoon aan gort. 30000 Monkies wist wel het niveau hoog te houden door het inbrengen van rustpuntjes gevuld met psychedelische elektronische geluiden. De Limburgse noiseband bevestigde nog maar eens zijn reputatie met een performance als een splinterbom. Geen muziek voor oordoppussies. Er werd mij nog aangeboden om al crowdsurfend toch nog wat foto’s te nemen maar ik heb vriendelijk bedankt.

Nog voor het einde van de 30000 Monkies-set slopen we terug naar de Charlatan om op tijd te zijn voor de ‘wahnsin’ van Barst. Bart Desmet koos voor een soloconcert met gitaar en effecten. De gitaaraanslagen werden subtiel geloopt tot krachtige noise-achtige golven die zowel Barst als het publiek in een soort trance bracht. De bezwerende geluiden werden aangevuld met donkere beats en eigen vocalen. Het effect van de toegevoegde stemmen was nauwelijks merkbaar en leek verzwolgen te worden in de brij van snarengetril. Er doken hier en daar wat technische probleempjes op. De professionaliteit en concentratie hielden stand. Een snaar die breekt of een loop die blijft hollen, geen probleem voor Barst. Na een waanzinnige trance van de een uur durende gitaarmuur hield de uitgeputte artiest het voor bekeken. De aanwezigen riepen nog voor een laatste extraatje maar Barst moest toegeven dat zijn batterij leeg was. Dit was wederom genieten van een krachtig optreden. Barst speelt steeds tot hij zelf bijna barst.

En Vonnis… ons vonnis was na-barsten. Een tot de nok gevulde Kinky Star hield ons tegen om Vonnis een kans te kunnen geven. We konden alleen maar de dampen met het druipende zweet van het plafond zien druppelen tijdens de afterparty gebracht door DR Green + François Du Painlait.

Gezien:

Scratch+Snuff presents:
Barst + Hemelbestormer – Café Charlatan, Gent – 8 maart 2019
Vonnis + 30.000 Monkies – Muziekcentrum Kinky Star, Gent – 8 maart 2019

tekst:
Patsker Omaer Beguin
beeld:
Hemelbestormer - Foto: Patsker Omaer Beguin
geplaatst:
di 12 mrt 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!