728x90 MM

Conquistador

Dylan Carlson, dronegod bij Earth, aanbeden door Stephen O’ Malley en Greg Anderson van Sunno))), zet zijn vrouw Holly Carlson op de hoes van ‘Conquistador’, zijn eerste soloplaat die hij niet onder de noemer drcarlsonalbion uitbrengt, maar gewoon onder zijn eigen naam.

De man wordt een jaartje ouder en berust duidelijk in het feit dat hij echt wel kan gitaar spelen. Eindelijk zouden we durven stellen. Uiteraard hoort de aandachtige luisteraar al van bij de aanvang van opener en tegelijk titelnummer ‘Conquistador’ dat het Carlson is. Zijn typische signatuur qua gitaargeluid is onmiskenbaar.

Hij dronet er traditiegetrouw traag maar zeker op los, laat de noten uitwaaien, geeft zijn spel de nodige tijd en rust om de desolaatheid van zijn innerlijke in muziek te gieten. Vrouwlief voegt hier en daar wat percussie toe en Emma Ruth Rundle voegt bariton en slidegitaar toe.

Opvallend in Carlsons zoektocht is dat hij op ‘Conquistador’ minder pure drones maakt. Er zit al eens een riff en een melodie in, eentje die we maar niet kunnen thuisbrengen trouwens, maar ons heel bekend voorkomt in het vooruitgeschoven ‘Scorpions In Their Mouths’.

‘Conquistador’ bevat slechts vijf nummers, iets meer dan een half uur, die samen met Kurt Ballou (Converge) werden vereeuwigd gedurende een weekje vrijaf tijdens een solotournee van Carlson. Het is meteen de verklaring voor de duur van de plaat, die daardoor echter ook geen seconde verveelt.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
Dylan_Carlson_Conquistador
geplaatst:
ma 20 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!