728x90 MM

Connected

Multi-instrumentalist Oren Ambarchi en componist/beeldend kunstenaar Robin Fox zijn op ‘Connected’ een samenwerking aangegaan. Op de cd staan vijf stukken die zijn geschreven voor het Australische dansgezelschap Chunky Move. Ambarchi speelt voornamelijk gitaar maar het instrument als zodanig is niet altijd even herkenbaar. Zijn gitaarspel wordt ondergedompeld in een laag elektronica die Fox er als een klankdeken overheen legt. Dat resulteert in het stuk ‘Connected’ in een constante oscillatie van de klank. Beide muzikanten zijn in dit stuk verantwoordelijk voor een laag gestemd slagwerk, voornamelijk bellen en klankschalen. Elke aanslag van het slagwerk verandert miniem het oscillerende ritme, er ontstaan constant subtiele verschillen in de beweging van de muziek.
Waar Ambarchi’s gitaarspel wel herkenbaar is doet de muziek denken aan het werk van Fennesz. Ingetogen muziek waar weinig in lijkt te gebeuren en waar je rustig in weg kan zakken. Ondanks dat de muziek vrij statisch is zijn er op ‘Connected’ genoeg momenten die naar een climax toewerken. Het stuk ‘Standing Mandala’ mondt in een kleine negen minuten, met een zeer minimale variatie van een paar tonen op een obstinaat ritme, uit in een climax door eenvoudigweg in volume toe te nemen.
De combinatie van Ambarchi en Fox levert een welluidende cd op die nooit verveeld. Of je zakt rustig weg terwijl je focus bij iets compleet anders ligt – zeg, de afwas of een boek – of je luistert en ontdekt een gedetailleerde klankwereld vol subtiliteit.

tekst:
Jan Nieuwenhuis
beeld:
OrenAmbarchiRobinF_Connected
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!