728x90 MM

Conditions Of The Gas Giant

Heruitgaven, het is me wat. Al mogen ze ons elke dag wakker maken voor heruitgaven zoals deze van ‘Conditions Of The Gas Giant’ van meester Conrad Schnitzler. De opnames die we hierop terug vinden dateren uit 1988 en verschenen oorspronkelijk op een gelimiteerde cassette op het kleine Amerikaanse Bird O’ Pray Records label. Vreemd, en toch weer niet.

Zowat de helft van de releases van dat label uit de jaren 1980 bestaat namelijk uit cassettes met vroeg materiaal van Ween. Schnitlzer, het icoon dat Tangerine Dream en Kluster naar hoogtepunten leidde, maakte na zijn vertrek bij Kluster honderden cassettes, albums en cd’s. Toch onderscheidt deze release zich ietwat van het bulk omdat de nummers veel ritmischer zijn dan we van het gros van zijn werk gewoon zijn. ‘The Northern Hemisphere: Various Conditions Of Moisture on Aldeberan 7’ en ‘The Southern Hemisphere: Curious Convection Currents Of The Gas Giant’ zijn de hoofdtitels, die in kortere nummers (‘Condition’ en ‘Current’) worden opgedeeld.

Avant-gardistische kosmische synthhesizermuziek die reikt naar de ruimte en door het vele gebruik van allelei ritmes tot een bezwerende luisterervaring wordt, eentje die we zelden eerder hoorden bij Schnitlzer. En we hebben er ondertussen al wel een stapeltje door onze oorgangen laten passeren. Een mooi startpunt voor wie ‘s mans werk, overleden in 2011 alweer, wil leren kennen, net omdat deze muziek net dat beetje anders klinkt dan zijn doorsneewerk.

tekst:
Patrick Bruneel
geplaatst:
ma 13 apr 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!