728x90 MM

Ciclos

We worden de laatste jaren overspoeld door nieuwe psychbands. Het genre is weer volledig hip en we mochten al oeverloze discussies horen in koffiebars en trendy kroegen waar mannen met baarden en gekke brillen de nieuwe hypes met veel aplomb op de toog droppen.

Ook het Mexicaanse trio Tajak zou daar wel eens snel over de tongen kunnen rollen. Ze zijn nochtans geen nieuwe jongens in de klas want ze zouden al twee langspelers en een ep hebben uitgebracht. Die zijn aan ons voorbij gegaan, maar nadat we deze ‘Ciclos’ mochten horen, willen we wel eens achter die eerdere platen aan gaan. De meditatieve, uitgesponnen psych van deze band ligt ons. De muziek draagt mysterie in zich. Reverb op de stem, een perfecte mix en het mengen van drones en shoegaze in hun geluid versterken dit gevoel. Ook krautrock is een duidelijke invloed.

Tajak klinkt soms alsof een maxi van Can of Neu! op 33 toeren wordt afgedraaid. Al deze invloeden maken dit album tot een hypnotiserend geheel, je wordt de plaat ingezogen. Eén lange trip waarbij je dikwijls van het ene in het andere nummer vloeit zonder dat je er erg in hebt. Het is dan ook moeilijk om nummers uit het album te lichten, niettegenstaande ze netjes afgescheiden op de plaat staan, maar ‘Ciclos’ laat zich het best als een geheel beluisteren. Tajak is op Europese tournee dit najaar, maar er is nog geen Belgische of Nederlandse show gepland. Avontuurlijke boekers weten wat te doen.

tekst:
christophe vanallemeersch
beeld:
Tajak_Ciclos
geplaatst:
ma 10 feb 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!