728x90 MM

Cafe del Mar- Volumen Once

Het is weer zomer en de stranden lonken. De bladen staan weer vol verhalen over de hipste strandtenten en in de CD bakken verschijnen de zomers chill-out compilaties. Nog voordat in onze contreien hip en strandtent een hype werden, kon je op het Spaanse Ibiza al genieten van een sfeerrijke ambiance. Cafe del Mar was en is daar de place to be. Zij waren één van de eerste clubs die hun naam verbonden aan een compilatie en in dit geval is dat ook gelijk een kwaliteits waarborg. In 1994 verscheen de eerste Cafe del Mar verzamelaar met sfeerrijke downtempo klanken, met de uiterste zorg samengesteld door de toenmalige huis DJ Jose Padilla. Hierop nog veel grote namen als Underworld, Sabres of Paradise of Leftfield. Ieder jaar, begin van de zomer, wordt er telkens een nieuw deel aan deze unieke serie toegevoegd. Met langzaam een verschuiving van de bekende namen uit de danswereld naar meer in lounge en downtempo gespecialiseerde nieuwe namen zoals het Zwitserse Rue de Soleil of het Spaanse Dab. Voor deze zomer is dus Cafe del Mar- Volumen Once de ideale soundtrack. Hij is samengesteld door de Franse DJ Bruno, sinds 1997 de resident –DJ van Cafe del Mar. Dit keer geen jazzy lounge á la Jazzanova, maar zwoele veelal electronische downtempo ritmes met lange glijdende synthesizer thema’s. De nummers zijn vooral instrumentaal en overal kun je bij wijze van spreken door de muziek het ruisen van de zee horen! Hoogtepunten zijn de heerlijke laidback Adani & Wolf (de eerste Nederlandse artiesten op deze serie) met een track van hun zwaar onderschatte ‘Les Seigneur’album, de Wim Mertens achtige pianoklanken van de Oostenrijkers Sonic Adventure Project en de semi ambient van het Zwitserse Rue de Soleil. Kortom Bruno Lepretre is er weer in geslaagd een hoogstaand, sfeervol en evenwichtig Cafe del Mar product af te leveren. Zijn voorganger Jose Padilla heeft intussen, uit vooral de eersten van de vorige 10 edities, een best of verzamelaar samengesteld en in de winter kunnen we een compilatie verwachte naar aanleiding van het 25 jarig bestaan van het strandpaleisje Cafe del Mar.
Van de Spaanse kust naar de hippie stranden van India. Pathaan is in de Londense Asia- scene geen onbekende. Hij heeft o.a. een show op het radiostation van Ministry of Sound. Op de dubbelaar Pathaan’s Global Sunset draait hij exotische muziek voor zowel de zonsonder- als zonsopgang. Het is meestal wat zweverige muziek met her en der wat Indiase maar ook veel Arabische invloeden. Dus horen we naast Nusrat Fateh Ali Khan ook Natasha Atlas. Verrassingen op deze compilatie komen van Ralph Meyerz, Oi Va Voi en Leftfield. Al met al een matige ‘mooi weer’ compilatie voor de sfeer van verre oorden.
Voor de meer regenachtige West-Europese zomers heeft Tim Love Lee een oplossing. De man achter het Tummy Touch label laat ons lang wachten op zijn eigen, derde, album, maar snabbelt intussen op andere labels bij als DJ. Op de dubbelaar The Trip maakt hij twee lange mixen met de meest uiteenlopende en onwaarschijnlijke artiesten: Serge Gainsbourg, Peter Frampton, Roxy Music, Duke Ellington, Nick Drake of Thin Lizzy, kan het nog gekker? Bij vlagen klinkt het interessant, maar soms is het erg middelmatig . Maar is dat niet hetzelfde met de zomer bij ons?!

tekst:
Oscar Smit
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!