728x90 MM

Blank Project

Op haar zestiende figureerde Neneh Cherry in het achtergrondkoor van The Slits, wat later bestierde ze mee Rip Rig & Panic en in 1989 werd ze heel even een wereldster-met-street credibitility, middels ‘Raw Like Sushi’ en wat later ‘Homebrew’. Na ‘7 Seconds’, haar duet met Youssou ‘n Dour uit 1994 een jaar lang niet uit de ether te branden was, kon je maar beter niet meer uitpakken met je Neneh Cherry-fanclub-lidkaart. In 1996 volgde nog ‘Man’, maar daarna leek het wel of Cherry met vervroegd pensioen was.
Tot anderhalf jaar geleden daar plots ‘The Cherry Thing’ was, een samenwerking met de speedjazzvikingen van The Thing, waarop Cherry’s popsensibiliteit op onwaarschijnlijke wijze aan de rauwe kracht van de Noren gekoppeld werd. Sindsdien lijkt Cherry helemaal terug, en is ze ondermeer met Thurston Moore in de studio gesignaleerd. En dus ook met de het Britse drum-synth duo Rocketnumbernine en Kieran Hebden voor deze ‘Blank Project’.
Dat het nog steeds goed zit, is al van bij opener ‘Across The Water’ duidelijk: wat spaarzame percussie, Cherry’s bedachtzame voordracht en een beetje galm. Het doet onwillekeurig aan een vrouwelijke update van The Last Poets denken.
Op ‘Blank Project’ gaat vervolgens het tempo de hoogte in en klinkt Cherry tegelijkertijd strijdbaarder én kwetsbaarder dan ooit. Ook mooi: het breed uitwaaierende en mijmerende ‘422’, met dat laagje gamelan-achtige synths.
Maar er mag ook gedanst worden – op de loden riff van ‘Weightless’ bijvoorbeeld, en op ‘Cynical’, waar woelwater Kieran Hebdens handtekening in dikke letters op staat. En ‘Dossier’ mag dan op een tamelijk inwisselbare beat drijven, als er binnenkort een remix komt, zou dat wel eens een floorfillertje kunnen worden.
Cherry heeft ook nog steeds pure pop in haar mouw zitten. Het vinnige ‘Naked’, bijvoorbeeld, had in de late jaren 1980 geheid een hit opgeleverd, met die gortdroge ritmebox en vloeibare melodie. En ‘Out Of The Black’, is een licht, maar niettemin behoorlijk aanstekelijk duet met Robyn.
‘Blank Project’ is zeker niet de uppercut die ‘The Cherry Thing’ was, maar wél een uitstekende popplaat met de vinger aan de pols.

tekst:
Stijn Buyst
beeld:
NenehCherry_BlankProject
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!