728x90 MM

Amsterdam Dance Event – Peter Hook vertelt

Peter Hook ADE 25 oktober 2009 Zo’n 1400 mensen kunnen bij het ADE het dagprogramma volgen, dat zich vooral afspeelt in Felix Meritis en Dylan hotel. Tussen alle panels en seminars nodigt het ADE ook veel artiesten uit om overdag te spreken over hun vakgebied. Alleen al op  zaterdag 24 oktober waren dat bijvoorbeeld Speedy J., Carl Craig, Dirty Vegas of Peter Hook. Laatst genoemde bassist uit Manchester werd geïnterviewd over zijn meer dan dertig jaar durende muzikale loopbaan. Zo vertelde hij over Joy Division: “We had no musical ideas… we wanted to be like Johnny Rotten”. Joy Division is geboren na het eerste concert van de Sex Pistols in Manchester in 1976, georganiseerd door Howard Devoto (Buzzcocks/ Magazine). Volgens Hook speelden de Pistols slecht: “They sounded shit”. Maar toch kocht hij de dag na het concert zijn eerste basgitaar.  Ook stipt hij wat zaken aan over de grootste hit van New Order, ‘Blue Monday’. Zo wilde de band deze (12 inch only) single wel op hun album ‘Power Corruption & Lies’ maar was dat technisch niet mogelijk omdat er maar een gelimiteerde hoeveelheid muziek op een langspeler kan (ca 45 minuten). Alleen als je de groeven smaller maakt kan er meer muziek op, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en dat wilde New Order niet. Ook vertelde hij dat toen de plaat net uit was veel mensen om het nummer New Order van de groep Blue Monday vroegen. Dit werd nog in de hand geholpen omdat er op de kunstzinnige hoes geen letter voorkomt! Tenslotte had de band na een tijd schoon genoeg van het nummer. Ze spraken dan over het Rolling Stones syndroom: iedereen wil bij concerten alleen maar je oude successen horen.

Peter Hook ADE 25 oktober 2009 New Order was ook mede-eigenaar van de fameuze Hacienda club. Over die tijd heeft Hook het boek geschreven ‘How To Run A Club’ dat deze maand is uitgekomen. Gedurende de totstandkoming hiervan kwam hij tot een belangrijke eye-opener. Dacht hij vroeger altijd dat iedereen buiten de band schuld had aan het (financiële) debacle met de Hacienda, “tijdens het schrijven realiseerde ik me ineens dat ik er evenveel schuld aan had”. Tenslotte wijdde Hook nog een paar woorden aan zijn nieuwe project: Freebase, met Andy Rourke (ex Smiths) en Mani (Stone Roses). Het is een band met drie bassisten (three bassists, O.S.). Hij vertelde dat hij al veel Freebase materiaal op zijn laptop heeft staan maar dat hij niet precies weet wat hij er mee doen zal. In ieder geval niet als download beschikbaar stellen want aan downloaden heeft hij een hekel.

Minpunt van dit interview was dat de interviewer vooral vroeg over zijn verleden, iets waar meer dan de helft van de zaal al mee bekend was. Er was daarom te weinig tijd voor de huidige en toekomstige bezigheden van deze voormalige New Order bassist. (Foto’s: Thanx to Roberta Dabdab !)

tekst:
Oscar Smit
beeld:
ADE-Hook3
geplaatst:
ma 26 okt 2009

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!