728x90 MM
Amenra in Openluchttheater Rivierenhof Deurne

Amenra cultiveert het lijden

Fotograaf Stephan Vercaemer mijmerde over het einde van de zomer. Dat deed hij tijdens het concert van Amenra in het Openluchttheater Rivierenhof.

Genieten

1 september, de laatste zondag van de zomervakantie, gaf Amenra een openluchtconcert in het mooie OLT Rivierenhof in Deurne. Ik ben geen fan van concerten waar veel volk op af komt. Ondanks het sardientjesconservenblikgevoel  twee jaar geleden bij de voorstelling van ‘Mass VI’ in de AB (Brussel), wilde ik toch dit concert van Amenra bijwonen.

Omwille van de locatie. En omdat het toch een mooie afsluiter kon zijn van een heerlijke zomervakantie. Net als de duizenden leerlingen die het nieuwe schooljaar met tegenzin begonnen, mocht mijn vriendin haar job als leerlingenbegeleider weer starten. Een beetje Amenra-power kon haar hopelijk de nodige energie geven.  

Het was bovendien haar eerste keer dat ze deze Belgische trots zou aanschouwen. Zij genieten en ik de professionele fotografen volgen in de voorziene ruimte voor het podium. Ondertussen proberen om een degelijke foto te nemen binnen de eerste drie nummers van alweer een fantastische set van Amenra.

Zwarte leger

Als voorprogramma mocht S O R O R het zwarte leger van de kerk van Ra opwarmen maar de luchtige mix van shoegaze en triphop kon niet echt bekoren. Menig aanwezige vroeg zich met reden af waarom deze groep (op uitnodiging van Amenra?) de massa mocht opwarmen. Dat ze er zelf plezier aan beleefden was wel een pluspunt.

Stilte

Uiteindelijk kwamen de mannen van Amenra één na één op het podium – omhuld door een gordijn van rook – om meteen met ‘Children Of The Eye’ te beginnen.

Daarna volgde er nog een bloemlezing aan toppers, zonder een woord met het publiek uit te wisselen. Zo getuigend van hun cultstatus. Momenten van ingetogen stilte werden afgewisseld met hartbrekende gitaren.

Deze tempowisselingen zorgden heel snel voor een monotoon en repetitief hoofdgeknik. Zowel op de zitplaatsen van het amfitheater als bij degenen die rechtop voor het podium stonden.

Doel van de avond bereikt, zou ik zeggen.

Gezien: S O R O R en Amenra – Openluchttheater Rivierenhof Deurne – 1 september 2019.

 

tekst:
Stephan Vercaemer
beeld:
amenra-13
geplaatst:
ma 9 sep 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!