728x90 MM

Action Beat en House of John Player – Patronaat Café, Haarlem – 16 september 2010.

Weinigen hebben vanavond de weg gevonden naar het Patronaat Café. De weersomstandigheden zijn niet uitnodigend en het vooruitzicht daarbij ook nog weggeblazen te worden door een oorkaan van geluid, geproduceerd door Action Beat,  maken een bezoek waarschijnlijk niet aantrekkelijk.

Toch is het voorafje van deze avond niet te versmaden. Want luister je goed naar de door mistige echo’s en delays omgeven ritmepatronen en melodielijnen van House of John Player aka Dean Spacer, dan openbaart zich een onderzoekende singer-songwriter.

Action Beat
Action Beat

Het geeft de tiental aanwezigen in ieder geval het idee dat er iets te gebeuren staat. Dus nadat de toon is gezet wordt een groot deel van het café in beslag genomen door het voor deze keer uit vier gitaristen, een basgitarist en drie slagwerkers bestaande Britse Action Beat. Frontman Don McLean en zijn mannen laten er geen gras over groeien. Ervaren door het vele touren en inspiratiebronnen als Sonic Youth, Glenn Branca en Fugazi zorgen ze er voor dat vanaf de eerste tot de laatste noot aandacht wordt gevraagd voor hun geluidsterreur. Roekeloosheid, agressie en volume zijn daarbij de eerste voorwaarden. Georganiseerde chaos gekoppeld aan gedisciplineerd keihard simultaan geslagen drumsalvo’s en extreem stuiterende en gierende gitaarriffs laten de luisteraar grijpen naar oordopjes of zoeken naar de kortste weg richting uitgang gebouw. Dat verzekeringsmaatschappijen nog geen extra premies opleggen voor frequent lawaaiconcertbezoek is een raadsel, want drie kwartier lang worden de gehoorgangen geteisterd door een roekeloos klankbombardement. Het zijn weliswaar korte ‘energyboosts’. Maar alles trilt en vibreert. Ontkomen is lastig en resulteert veelal in heftige reacties. Wat regelmatig leidt tot het verbouwen van ‘de tent’ of een optreden van het lokaal gezag.

Action Beat doet wenkbrauwen fronsen, geeft nieuwe generaties een eigentijds anarchistisch gevoel en laat bijzondere indrukken achter. Muzikaal gezien niet nieuw of baanbrekend, maar noise-rock overtuigend gepresenteerd met het hart op de goede plek.

Action Beat is 18 september te ervaren in Tiburg; tijdens het Incubate Festival. Op woensdag 22 september in ACU Utrecht. En later dit jaar in ieder geval in Vlaanderen in het Leuvense STUK op 18 november en in De Kreun (Kortrijk) op 19 november. Via Southern Records is hun laatste cd verkrijgbaar: ‘The Noise Band From Bletchley’ (TCX02D)

tekst:
Hessel Veldman
beeld:
Action-Beat
geplaatst:
vr 17 sep 2010

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!