728x90 MM

A.N.P.

ANP is het onbegrensde noisy jazzrock vehikel waarmee KK Null zich los van Zeni Geva voortbeweegt. Deze cd bevat de gemanipuleerde registratie van enkele Japanse optredens. Null zorgt voor een percussietegengewicht voor zijn penetrante draaikolken (gitaar, drums en keel) in de persoon van een razende Seijiro Murayama (Fushishutsa) die al even ongecontroleerd trommelt, schopt en slaat op drums, metalen platen en buizen. Trouw aan de Japanse esthetiek ligt er een lawaaimonster verborgen achter de ranke bloemblaadjes.
Onze favoriete Nipponoise lawaaimaker knuffelt ons gevoel voor schoonheid dood met een onweerstaanbaar zilveren bedrukking op een glanzend zwarte verpakking die drie cd’s bevat. Het gebruikelijke Merzbow inferno van mishandeld schroot en schreeuwende effectenpedalen krijgt meer diepgang en een ritmische ondertoon dankzij de warme manipulaties van analoge synthesizers en drummachines. In de onmetelijke discografie van Merzbow is het soms onaangenaam verdwalen, maar deze sterke triptiek kunnen we zo warm aanbevelen dat we zelfs hopen dat we de titel niet te letterlijk hoeven te nemen.
Ook Maso Yamazaki stort zich op de analoge archeologie in een eerbetoon aan de experimentalisten van het eerste uur en de uitvinders van de kosmische muziek. Als Space Machine klinkt hij dus veel toegankelijker dan op zijn helse uitspattingen (Japnoise met hete-pook-in-aars-vocalen) met Masonna (voor de linguïsten: onanerend meisje). De eenvoudige repetitieve studioconstructies op ‘3’ doen me denken aan het werk van Conrad Schnitzler al worden ook tentakels uitgestoken naar de ruimtevaartmuziek van Klaus Schulze. De live opnames (Osaka 2002) in het gezelschap van Matoko Kwabata (Acid Mothers Temple) hebben een scherper kantje dat bij momenten dicht tegen noise aanleunt. Als een echte fanaat somt Yamazaki gretig de gebruikte (zeldzame) apparatuur op en bepleistert hij trots het digipack met foto’s van elektronische dinosaurussen. Luister met de ogen dicht en na vijf minuten parkeert een ruimtetuig uit een slecht getrukeerde fifties griezelfilm in jouw hoofd!

tekst:
Gonzo (circus)
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!