728x90 MM

A Blueprint For A Lab Of The Future

‘A Blueprint For A Lab Of The Future’ is een documentatiepil waarin alle activiteiten die Baltan Laboratories sinds haar oprichting heeft uitgevoerd, zijn opgenomen. Baltan Laboratories is een in (het steeds hippere) Eindhoven gevestigd lab dat sinds 2008 in alle ernst vanuit de praktijk onderzoek doet naar het ideale model voor het medialab van de toekomst. Doel bij aanvang was letterlijk ‘een actieve laboratoriumruimte voor onderzoek en ontwikkeling binnen de technologische kunst op te zetten,’ schrijft directeur Angela Plohman in de inleiding.
De Blueprint is dan ook een zorgvuldig archiefwerk in tekst en beeld, van meer dan twee jaar gebeurtenissen en bevindingen tussen kunst, cultuur en technologie (en educatie, ons inziens). Zo vind je in het boek interviews met oprichtende kunstenaars en ‘artistic board’-leden Geert Mul, Marc Maurer (Maurer United Architects) en Lucas van der Velden (Telcosystems), naast schetsen en foto’s van artistieke cases die zij in het kader van Baltans opstartfase hebben gerealiseerd. Ook staan er verslagen in van workshops met studenten, van masterclasses met internationale gasten en deelnemers, van een Funware Symposium, van Future of the Lab-brainstormsessies en van alle andere ‘Baltan Sessions’-lezingen door gerenommeerde gasten. De verscheidenheid in het programma wordt weerspiegeld in de vorm van het boek, dat je op elke pagina kunt beginnen te lezen en dat een goed doenbare afwisseling kent tussen theorie en praktijk, tussen ‘cases’ en verluchtende foto’s, en interviews en onderbouwde bedenkingen. Atau Tanaka leverde het actuele essay ‘Situating Within Society: Blueprints And Strategies For Media Labs’ en Annet Dekker (V2) ‘The End Of The Media Lab as We Know It’. Er wordt daarnaast nog een paar keer meer verwezen naar de vulgarisering van de digitalisering en de mogelijke overbodigheid van het bestaande medialab-concept daardoor.
Je vraagt je wel eens af wat het nut is van de dominante opdracht om verhalende overzichten/verantwoordingen als deze te publiceren. Een eigenschap is dat hij alleszins tot reflectie dwingt en daar is Baltan goed in. Het is zelfs de bestaansreden tot nog toe geweest. Het heeft de blauwdruk van het eigen bestaan zelfs als uitgangspunt voor de verdere opbouw van de hele instelling gezien, en heeft hem dus gebruikt als tool om het eigen bestaan te definiëren. ‘A Blueprint For A Lab Of The Future’ is een vlot portfolio, een must voor wie zich interesseert in de werking en de doelstelling van het medialab. En bovendien is het een afspiegeling van hoe een actueel sociaal netwerk kan functioneren, met lokale origine naast een wereldwijde afzet, met wortels in het bedrijfsleven zowel als in de kunst. Het is interessant voor hen die iets willen opsteken van de onderzoeken die bij Baltan gebeurden, als voor hen die iets willen leren van de manier waarop het instituut in korte tijd over de hele planeet een netwerk met gepassioneerde specialisten wist te op te bouwen. Rest de vraag: welke kant gaat het met Baltan Laboratories op ná al deze activiteiten? Blijft het zoeken naar een balans tussen artistieke ondersteuning en theorievorming, gaat het focussen op haar netwerkrol, of zal het lukken om dat alles te combineren? “The experimental nature of this type of practice is historically fragile, and perhaps, as we have come to understand, does not have to live forever, but we have much to learn from the ebb and flow of cultural insititutions at this crossroads.” (notitie uit ‘A Blueprint for a Lab of The Future’ van de ‘editor’)

tekst:
Griet Menschaert
beeld:
GrietMenschaert_ABlueprintforaLabo
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!