728x90 MM

35-The Collection 1985-2015

Zelfs als notoire wiskundehaters kunnen we ons op elk moment van de dag vrolijk maken over de bizarre rekenkunst in de titel van deze vijfdelige cd box. Maar natuurlijk geloven we blindelings dat deze groep uit Rotterdam wel degelijk vijfendertig jaar actief geweest is.

Wie het ongenoegen had om ons al in het New Wave tijdperk te kennen, zal ons zeker schamper aan een Aalsterse cafétoog ‘Ah, de Hollandse The Cure’ horen sissen hebben, telkens wanneer The Essence ter sprake kwam. Geheel terecht trouwens, want spilfiguur Hans Diener kan qua stemgeluid en zangstijl voor een eeneiige tweelingbroer van Robert Smith doorgaan. De persoonsverwarring wordt alleen maar groter in de wetenschap dat ook zijn muziek naar de hitgevoelige zijde van The Cure lonkt, en The Essence zich met evenveel gotische graagte wentelt in typische thema’s als de verdrinkingsdood, dromen, en katten.

Echte ondergrondhits bleven uit, of het zou ‘A Mirage’ (1987) moeten zijn, dat uitgerekend in Spanje hoog scoorde. Toch kon The Essence in de jaren 1980 op een trouw publiek van popgevoelige romantici rekenen, tot de motor begin jaren 1990 begon te sputteren. Tussen ‘Glow’ en het in 2015 verschenen ‘Afterglow’ zat een tienjarige stilte. Niet dat dit tot een dramatische wissel in de sound heeft geleid: ook het recentste werk klinkt als Robert Smith op een uitgeregende kermis, gecamoufleerd door een poprock-radiovriendelijke roze suikerspin.

We hebben veel respect voor de brandende ambitie van Cherry Red om ooit de volledige New Wave geschiedenis in box-formaat uit te brengen, maar in dit geval moeten we toch vaststellen dat een best of met twintig tracks ruimschoots had volstaan. Dit alles neemt niet weg dat The Essence het vak prima beheerst, en geen van hun tracks ooit zal storen als je er eentje op een tiendelige ‘The Complete History Of New Wave’ box plaatst.

Waarom bijvoorbeeld eens niet ‘Forever In Death’ in plaats van het eeuwige ‘A Mirage’? Het complete pakket bevelen we aan voor de onverzadigbare fans van deze sound, die om dezelfde redenen ook de muziek (en de box-sets) van verwanten als Sad Lovers & Giants of And Also The Trees blijven koesteren.

tekst:
Gonzo (circus)
beeld:
The_Essence_35_-_The_Collectio
geplaatst:
di 28 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!