728x90 MM

[2016]

Switchblade uit Stockholm werd opgericht in 1997. De band is inmiddels aan zijn zevende plaat toe, die net als alle voorgangers titelloos is. Sinds hun vijfde is er wel een vermelding van het jaartal waarop de plaat wordt uitgebracht, maar tussen vierkante haakjes, want belangrijk vinden ze dit niet. Het is dus vooral zaak om de hoezen van de platen goed in het hoofd te prenten voor degenen die al eens een plaat van deze Zweden willen aanschaffen.

Het is deze keer ook voor het eerst sinds het debuut dat Swtichblade, grossierend in sludge, doom en avant-garde, daadwerkelijk titels (in woorden) aan zijn nummers geeft. Deze keer geen cijfers, movements of andere nietszeggende omschrijvingen. Sinds 2010 werd de band gereduceerd tot het kernduo van gitarist Johan Folkesson en drummer Tim Bertilsson. Die laatste runt tevens Trust No One Records, waarop de eigen platen uitkomen. Voor de derde keer op rij werkte Switchblade samen met Karl Daniel Lidén (Katatonia, The Ocean) en trok de band twee gerenommeerde gasten aan om hun epische doom mee vorm te geven. Per Wiberg (ex-Opeth, Candlemass, Spiritual Beggars) voegt hammond, mellotron en piano toe, terwijl David Johansson (Kongh, Cult Of Luna) de zang mag verzorgen op ‘Third Burden’.

Na drie trage meeslepende nummers bekoort Switchblade net zo goed met de afsluitende cover. ‘Death Walks Behind You’ van Atomic Rooster wordt helemaal naar de hand van Switchblade gezet en verwordt zo tot een meeslepend doomstuk. De Zweden vormen misschien een beetje een vreemde eend in de Denovali-stal, maar qua sfeerzetting past de band wonderwel in de catalogus. Zelfs al zijn de nummers de meest melodische en snelste uit hun carrière – al is dit bij Switchblade zeer relatief.

tekst:
Patrick Bruneel
geplaatst:
di 19 jul 2016

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!