728x90 MM
Een hoesje van 1993

1993

In een kwart eeuw is 1993 niets van zijn zeggingskracht verloren, en daarom deze digitale heruitgave absoluut waardig.

Deze eerste uitgave op Steamin’ Soundworks sinds 2010 is een nieuwe selectie uit de nummers die Michel Banabila en Yaşar Saka samen vijfentwintig jaar geleden opnamen.

Al op Banabila’s vroegste releases waren invloeden uit niet-westerse muziek hoorbaar, zoals op het debuut ‘Marilli’, dat ook bij heruitgave vorig jaar werd vergeleken met Brain Eno & David Byrne en het vroege werk van K. Leimer.

In 1992 speelde Banabila op het East Meets West-festival samen met de Turkse multi-instrumentalist Yaşar Saka, een samenwerking die ze daarna voortzetten op twee albums, ‘Nightmirror’ en ‘The Dreamfields’.

Titels die de lading mooi dekten; dromerige muziek voor bij kaarslicht, meditatief en soms mysterieus. Banabila, Saka en de muzikanten met wie ze samenwerkten, gebruikten een breed scala aan instrumenten, uit zowel westerse als Turkse, Arabische en verschillende Aziatische tradities, met als gevolg dat geen nummer hetzelfde is.

Het ene moment waan je je in een soek in de Levant, het volgende op een steppe in Midden-Azië, dan weer ergens in het zuiden van Frankrijk. Zowel de geest van de Turkse folk-pionier Erkan Oğur, als die van de Engelse ethno-ambient wegbereiders O Yuki Conjugate waart door de muziek.

Banabila gebruikt ook sampler en soms een drummachine, maar de muziek blijft ver van de ambient house met etnische invloeden die destijds in zwang was.

In een kwart eeuw is het niets van zijn zeggingskracht verloren, juist omdat het niet in een hokje paste, en daarom deze digitale heruitgave absoluut waardig.

tekst:
Maarten Schermer
beeld:
BanabilaSaka_1993
geplaatst:
di 23 jul 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!