Events

Incubated06 – Paradox, Tilburg – 03/03/2011


Het begint een eentonig verhaal te worden, maar ook de zesde editie van Incubated was weer een avond van uitersten. Deze keer beginnend met één schemerlampje en eindigend met discoverlichting. En dat wederom in een goed gevulde Paradox.

Boduf Songs

Boduf Songs op Incubated06

De opening van de avond was deze keer aan Boduf Songs. Een trio dat de edele kunst van het weglaten duidelijk beheerst. Trage, donkere slowcore die ergens in de triangel tussen Low, Codeine en Slint lijkt ontstaan. Enkel verlicht door een klein schemerlampje brengen de drie trage, zware tonen de zaal in. Soms zijn de tonen nog spaarzamer dan het licht waar de band in zit. Vooral de drummer zit meer over zijn potten en pannen gebogen dan hij er op mept. Een intense set van een goed half uur, waarbij menig bezoeker de ogen sluit. Niet om even weg te dutten, maar om de ervaring en intensiteit dieper op je in te laten werken.

Nikoo

Nikoo op Incubated06

Ook bij Nikoo – de tweede band van de avond – kunnen de ogen beter gesloten blijven. Het powerpop sextet dat tegelijkertijd herinneringen aan Teenage Fanclub, Superchunk en My Bloody Valentine weet op te roepen, klinkt vanavond beter met de ogen dicht. Hun charmante nonchalant rommelige houding op het podium komt tegen het einde namelijk over als irritant ongeïnteresseerd. En hoewel muziek uiteraard om muziek moet draaien, werken de andere zintuigen weldegelijk mee aan de ervaring van die muziek. Gelukkig valt er muzikaal niets op de zes aan te merken. Nikoo is wellicht het beste dat Nederland momenteel op noisepop gebied te bieden heeft. Een band die zo met Ariel Pink of Los Campensinos op tour kan, en geen cent voor hen onder zal doen. En bij deze beide uiterste ook aansluiting zal vinden. Iets wat ze vanavond zeker laten horen.

Actress op Incubated06

Actress op Incubated06

En dan eindigt de avond met Actress. Deze dance, elektronische muziek act moet het ook niet van de podium presentatie hebben. Die is beperkt tot knikken met het hoofd met de ogen op de laptop en de modules gericht. Darren J Cunningham begint zijn set met haast recht toe recht aan techno, maar improviseert zich al snel een baan door de gehele encyclopedie “Electronische muziek, van Detroit tot Nu”. Stukken techno worden afgewisseld met tekno, doorwoven met minimal en gemodificeerd met dubeffecten en vervormd tot elektronische noise. De mensen die zijn gekomen om te dansen zullen wellicht wat teleurgesteld weder huis zijn gekeerd, maar muzikaal was Actress het spannends te wat er op Incubated06 gebeurde. Darren J Cunningham is een van die artiesten – net als bijvoorbeeld Flying Lotus – die bezig is de grenzen van de dance op te rekken door überhaupt niet in grenzen te denken. Dat leidt tot een voortdurend verrassende set, die ook hier weer de ogen doet sluiten om op te gaan in zijn organische elektronische muziek. En daarmee had Incubated wellicht toch stiekem weer de toekomst op haar programma staan.


Reacties