Events

Dolkomische performance van Wevie Stonder (Occii, Amsterdam)


De vier ‘middle aged’ mannen van Wevie Stonder maakten er in Occii een echte hippiehappening van. Eentje die past in de Britse traditie van absurdistische humor die bands als Bonzo Dog Band

 en Alberto Y Lost Paranoias of Monthy Pyton brengen.

Wevie Stonder

Dankzij SOTU, de Amsterdamse organisatie die zich inzet voor muziek uit de underground, stond het buitennissige Engelse gezelschap voor het eerst op een podium in Amsterdam. Het begon al meteen met twee bandleden die de aanwezigen in de OCCInit welkom heetten in de ‘World of carpet’. Vervolgens liepen ze over vierkante stukken vloerbedekking door de zaal. Het podium zag er met al zijn ballonnen en onduidelijke atributen feestelijk uit. De vier verklede bandleden met beschilderde gezichten zorgden voor de meest gekke gebeurtenissen op en rond het podium. Slechts één bandlid hield zich rustig; hij zorgde voor de nodige elektronische beats en samples. Daarnaast speelde een bandlid in voetbaloutfit voortdurend op bas.

De muziek varieëerde van vette gabber en drum ’n bass tot melige rock, zoals de cover van Lionel Ritchies ‘I Just Call To Say I love You’. Het was vooral absurdistisch en gek. Neem de competitie waarin bezoekers hun knie moesten laten zien, een gekke homage aan Björk (zelf noemden ze het een “fromage”), het raspen van een wortel boven het publiek of een bezoeker met een  Wevie Stonder-naamstempel de zaal in sturen om iedereen te stempelen. Als toegift ging, als  knipoog naar de performancekunstenaar Yves Klein, een bandlid met zijn billen vol blauwe verf op een wit vel papier zitten, waarna de eerste bilafdruk aan het publiek werd uitgedeeld.

Kortom, een levendige humoristische show vol verrassingen. Af en toe werd het allemaal iets te melig. Gelukkig bleven ze muzikaal ruim overeind, zodat je met een gerust hart hun laatste album ‘The Bucket’ (uit 2009) nog eens kunt opzetten.

Gezien: Sotu presents: Wevie Stonder, 17 november 2012, Occii, Amsterdam.


Reacties