Events

Pictoplasma 2011 – Dag 1 – 7 april


Mascottes Pictoplasma 2011

Het Berlijnse Pictoplasma staat internationaal bekend als hét festival voor contemporary character design and art. Dit jaar is Pictoplasma voor het eerst uitgebreid naar drie dagen en is het programma completer dan ooit, met een groot aantal exposities, een uitgebreid avondprogramma (onder meer met samplepionier Jason Forrest), workshops, lezingen en natuurlijk characters in motion: korte animatiefilms op het grote doek van Kino Babylon.

Yeti’s op straat

Jeremyville @ Pictoplasma 2011

De kleine expositie van vorig jaar was letterlijk en figuurlijk vrij afgezonderd van het congresprogramma. Deze editie maakt Pictoplasma veel meer de indruk van een geïntegreerd geheel. De organisatoren hebben in de straten rond Kino Babylon een heuse charachter walk gecreëerd, waaraan meer dan twintig expositieruimtes deelnemen. Op woensdag 6 april was er voor al de mogelijkheid om de galerietjes te bezoeken. Geen slechte keus, gezien het dichtgespijkerde dagprogramma. Hoe kun je Pictoplasma beter beginnen dan met een rondje langs het tentoongestelde werk van Jeremyville, Matt Jones en Jeremy Dower en een ontmoeting met de yeti-achtige mascotte van Pictoplasma 2011?

Dealing with evil clients

Roman Klonek @ Pictoplasma 2011

Vrijdagochtend verzamelen ontwerpers, kunstenaars en filmmakers uit heel Europa zich in  Kino Babylon om zich op de hoogte te stellen van de laatste stand van zaken in character culture. Tijdens de lezingen is er gelegenheid om een kijkje in de keuken te nemen van verschillende kunstenaars. Zo geeft veteraanillustrator Christoph Niemann tips ‘for dealing with evil clients’, vertelt Matt Jones hoe hij zelf zijn eerste toy op de markt bracht, en legt Roman Klonek uit hoe het woodcut proces werkt. Het Belgische tweetal achter Pic Pic André, zorgt voor grote hilariteit met een kijkje achter de schermen van hun prettig gestoorde stop still animatiefilmpjes. In hun producties spelen steevast een indiaan, cowboy en paard de hoofdrol: die zijn immers in veel verschillende poses te vinden…

De dag opent en sluit af een set animatiefilms. De thematiek varieert van humoristisch (‘Marcel the Shell with Shoes on’ en ‘Wisdom Teeth’) tot politiek (‘Birdboy’), de vorm van psychedelisch tot sober. Opvallend is het fantastische ‘Pixels’, waarin de wereld wordt overgenomen door Pacman, Space Invaders, en King Kong. De Psychedelic Midnight Mix bevat veel muziekvideo’s en is, biertje erbij, de perfecte afsluiter van dag 1 van Pictoplasma. Voor de liefhebbers is er nog de South Park nacht, maar die laat ik liever aan me voorbij gaan.

Genoemde animaties
Marcel the Shell with Shoes on – Dean Fleischer Camp (2010)
Wisdom teeth – Don Hertzfelt (2010)
Birdboy – Pedro Rivero & Alberto Vazquez (2010)
Pixels – Patrick Jean (2010)


Reacties