Events

Oude, nieuwe plagen


De bakken regen met hevige windstoten konden ons niet tegenhouden om na een lang intermezzo (dankzij covid-19) nog eens een concertje mee te pikken. De try-out van Moonfolks was  gepland in de tuin van Oemtata (een bruin café met een missie in Ertvelde, Evergem).

De eerste herfststorm van het jaar stak echter meteen stokken in de wielen. We hadden voor de zekerheid extra dikke sokken aan en een dikke trui meegenomen . Net aangekomen kregen we het al door dat Moonfolks (door het extreme stormweer) in het concertzaaltje hun ding mochten doen. De warme trui was vlug weg.  De wollen sokken konden enkel maar zorgen voor dampende voeten tijdens deze verrassende try-out.

Terug uit hibernatie

De Moonfolks begonnen met hun muzikaal avontuur in 1996. Na vijf jaar verdwenen ze elf jaar van de wereldbol. Begin dit jaar namen ze de draad terug op maar de pandemie zorgde voor het uitstellen van hun hergeboorte op het podium. De organisatie Pisexperimental dat een nevenwerking is van Pispostmetal, Pispop, Pisrock, Pizz, Piss and Bass en Pisnoise, gaf het viertal de kans om een coronaveilige gig te geven. De tafeltjes waren allemaal volledig ingenomen waarbij een vijvendertigtal aanwezigen het her-ontwaken van de band live konden aanschouwen.

Moeilijk gaat ook

De Gentse band nam een risico om een soundtrack te spelen voor de anderhalf uur durende horror-klassieker ‘Nosferatu’ van F.W. Murnau (1922). Na vijf minuten spelen namen de Moonfolks het publiek met hun gretigheid bij de keel voor een waanzinnige trip. De collage van beelden en schaduwen werden vergezeld van een stoomwals aan genre overschrijdende en krautrock georiënteerde  muziek. Het ene ogenblik speelde Moonfolks ingetogen met elektronische effecten en gitaarsoundscapes die abrupt omsloegen in pompende noise en postrock, waarbij beide gitaristen zich perfect in evenwicht hielden.

Gaten vullen met improvisatie

Het viertal voelde hun synergie bijna ontploffen zodat de improvisaties tijdens de filmvoorstelling helemaal versmolten met de gerepeteerde delen. Alle denkbare gaten werden gewoon dicht gebetonneerd  met uiteenlopende  texturen van geluiden, ritmes en sferen. De drummer (Michael) zat verscholen in een donker hoekje maar timmerde bescheiden alle hout aan diggelen terwijl de jonge bassist (Tino) zich moest inhouden om niet voor en in de afspelende beelden van de filmklassieker te springen. Tenslotte waagden beide gitaristen (Jeroen en Peter, die ook de elektronica voor hun rekening namen) zich ook aan duistere vocale toevoegingen van deze impressionistische set.

Kraut noir

De Moonfolks konden ons negentig minuten lang boeien met een super afwisselende set die ze kraut-noir noemen. Hun grensverleggende muziek versmolt zich zonder moeite met de bijna honderd jaar oude film en zorgde voor momenten van bibberatie. We waren zeer onder de indruk van deze try-out die de tijd wegspoelde en ons alle ellende van de huidige pandemie deed vergeten. De Moonfolks kwamen met de voorhamer en hopelijk gaan ze dat nog meer doen.

Gezien: Moonfolks – Oemtata @ Pisexperimental, Evergem – 25 september 2020


Reacties