Blog Magazine

Mobiele Curatoren Collectief (6):


OnderGronds doet al een tijdje wat het belooft: de jonge organisatie met wortels in de Kempen en Antwerpen ontgint de spannendste namen uit de internationale metal -underground van het moment op diverse, niet toevallig geselecteerde podia in Antwerpen.

GC INSTA18 mcDe tijd dat in Antwerpen de hardere rockgenres uitsluitend werden geserveerd door Hof ter Lo, TRIX, Rocklive of Heartbreaktunes, lijkt al een tijdje voorbij. Het aanbod leek niet alleen te verschralen, maar vooral op veilig te spelen. Die hiaat wordt sinds medio 2013 opgevuld door OnderGronds. Alles begon met een festivalletje in Zoersel, maar het officiële startschot werd gegeven met een concert van Aluk Todolo in Kavka.

Rodeo

Een strategisch plan zat daar niet achter, aldus Jo Versmissen, samen met Jan Cassiers een van de drijvende krachten. De opzet was zo veel mogelijk speelkansen bieden aan plaatselijke groepen: “Als we een buitenlandse band zouden kunnen strikken, was dat een mooie opportuniteit om er een lokale bij te zetten.” Als fan had Versmissen gezien dat Aluk Todolo nog op zoek was naar shows. Een andere trigger waren de zogenaamde Rodeo-avonden in Antwerp Music City : “Via de Rodeo-organisatie en Antwerp Music City kregen we af en toe ook aanbiedingen doorgespeeld en op die manier zijn de shows blijven komen.” Mond-aan-mondreclame deed vervolgens de rest. Gegevens worden uitgewisseld tussen bands en podia; en er worden gaandeweg contacten gelegd met (kleine) boekingskantoren.
Het oprichten van OnderGronds was in geen geval een bewuste reactie op het toenmalige aanbod in Antwerpen, noch een kwestie van gaten vullen, nuanceert Versmissen: “De eerste shows geraakten vlot geboekt, en er kwamen vrij snel aanvragen van bands die te klein en/of te onbekend zijn voor de grotere spelers.”

Gang

De keuze om shows op te zetten in de ene locatie en niet in de andere, valt eenvoudig te verklaren: “We boeken shows in die clubs waar het financieel haalbaar is. Aangezien onze middelen beperkt zijn, zijn we het vaakst te vinden daar waar het laagdrempelig organiseren is: Antwerp Music City, Het Bos en Kavka. In TRIX bijvoorbeeld zit je jammer genoeg al snel met enkele honderden euro’s extra kosten. Dat maakt het risico voor ons te groot.” Toch is er meer aan de hand, zo blijkt wanneer we doorvragen: “Een club als Antwerp Music City heeft echt een unieke vibe. Stel je namelijk het volgende voor: een band komt aan in een drukke winkelstraat, en moet dan door een smalle poort en lange gang naar een kleine ruimte. Eens binnen krijgen we vaak de vraag: “Where’s the venue?”. Met als eenvoudig antwoord: “You’re standing in the middle of it.” Dat levert wel eens bedenkelijke blikken en gefronste wenkbrauwen op. Enkele uren later, na het optreden, druipt het enthousiasme van diezelfde gezichten. Doordat bands en publiek op dezelfde hoogte (er is geen podium) en op hooguit een meter van elkaar staan, zie je de energie haast door de zaal stromen. En zo heeft elke club zijn eigen karakter en sfeer.” Af en toe wordt er ook gezocht naar echt bijzondere locaties zoals een écht bos of een ontwijde kerk.

Hobby

Hoewel OnderGronds nog niet zo lang bezig is en niet de enige speler op de nichemarkt is, is er toch al een indrukwekkend palmares met onder meer Altar Of Plagues, Urfaust, Wiegedood of Oranssi Pazuzu opgebouwd. Genres zijn op zich geen criterium om een band te boeken, kwaliteit is dat wél: “Het moet goed zijn. Binnen het hardere genre zijn we zowat allesvreters. Alles kan, zelfs singer-songwriter; als het maar met passie en overgave gebracht wordt.” Met Primordial hengelde OnderGronds de eerste echte grote band binnen. Toch is dat geen directe indicatie van grote(re) ambities: “Het is niet meer dan een uit de hand gelopen hobby, maar zo lang we het financieel en logistiek kunnen bolwerken, blijven we gaan. We werken vanuit ons buikgevoel. Niemand is bezig met subsidies bijvoorbeeld. Dat zit niet in onze genen, vrees ik.” En zo zijn we opnieuw aanbeland waar we zijn gestart: diep in de ondergrond.


Dit artikel verscheen eerder in GC #138.

Koop deze editie in onze webshop!

Live

Primordial + Marche Funèbre + Alkerdeel + Nailed To Obscurity + A Thousand Sufferings
Obelyskkh + Wren + Pijn
Alaric + Pinkish Black + Valerian Swing
Dopelord + Weedpecker + Major Kong
10.000 Russos

Reacties
%d bloggers liken dit: