Geluid

J.C & Kastil

No Spiritual Surrender

Artiest:J.C & Kastil
Titel:No Spiritual Surrender
Label:Cabrera
Distributeur:Import

www.facebook.com/J.C.cabrerarecords

‘No Spiritual Surrender’ werd door dit duo al eens gebruikt. In 2015 brachten zij onder dezelfde naam een in jaren 1990 Detroit techno en electro-badende ep uit. Nu is het de albumtitel bij een plaat waar de heren hun officiële aliassen gebruiken: J.C. (Jose Cabrera) en Kastil (Mario Castillo).

Aan volle overgave doe je als luisteraar niet meteen. Je wordt dan ook bedolven onder twee schijven lekkere techno en gigantisch waardevolle ambient waar knappe producers, knappe ideeën verstopt hebben die je urenlang in bedwang houden. Een springveer springt weerbarstig op ‘The Ignorance Or Misperception’. ‘Enkandadua’ knettert je oren in. Bassen die dwars rollen in de diepte. Bassen versus ingetogen met noise-doordrenkte ambient. De lijn ligt strak uitgerold. Het goud in de vijver van J.C & Kastil komt bovendrijven bij ‘Compassion & Evidence’ en de ontzettend kille duistere ambient ‘Bendita Demencia’ die bij Northern Electronics werd weggeplukt. Het is een beklemmende duisternis die ook de intro van de tweede schijf inpalmt. De perfecte antidote voor het voorgaande en een verlangen naar meer. ‘Izar’ gooit je plat. ‘Emergency Response’ vertrappelt je nog meer. Het percussief agressieve ‘Aquelarre’ is de laatste genadeslag. J.C & Kastil brengen je de ultieme doodsteek toe en vernietigen zelf de eerste indrukken van het voorbije uur. Had de plaat korter gemogen? Absoluut. Was de impact hetzelfde geweest? Geen idee. Als pijlsnel gif sijpelt deel twee de aderen in. De heren tonen eindelijk lef. ‘Iberikan Skizofrenia’ is exact dat. Dancehall ritmes in een techno-modderbad. (ks) is murw. ‘Katapusan’ mept al het licht uit. Dat laatste sprankeltje dat nog in de kamer ronddartelde is helemaal versplinterd, verpletterd en uitgedrukt.

Hadden de heren de plaat beperkt tot de laatste schijf, stond hier een album uit het teerbad lekkend en glimmend. Dat doet het nog steeds, die andere plaat heeft gewoon de vermorzeling niet overleefd.

Reacties