728x90 MM

NIEUWS: Programma Mind The Gap Nights 2014 @IFFR nu bekend!

Vladislav Delay, Tina Frank & COH, Stephan Mathieu en Circle komen naar Mind The Gap Nights 2014! Was je er afgelopen januari ook bij? Dan weet je dat Mind The Gap Nights dé late night hang out is tijdens het International Film Festival Rotterdam.

Mind The Gap Nights 2014
Mind The Gap Nights 2014

Van 23 tot en met 26 januari kun je je opnieuw 4 nachten onderdompelen in beeld & geluid, die op de meest uiteenlopende manieren worden gecombineerd, vanuit diverse disciplines en genres. Met artiesten uit België, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Duitsland en Finland, geselecteerd door Gonzo (circus) en het IFFR.

4 nachten, 13 performances, 2 wereldpremières & 9 Nederlandse premières.

Tickets zijn HIER verkrijgbaar!

Met trots kondigen wij de Nederlandse premières aan van ‘Colterrain’ van Tina Frank + COH, een nieuwe performance van Stephan Mathieu (bekend van zijn samenwerkingen met Fennesz en David Sylvian), Ripattii oftewel het nieuwe project van Vladislav Delay + AGF, en ‘SSEENNSSEESS’ de gloednieuwe samenwerking van de Finse supergroep Circle en filmmaker Mika Taanila. Alsook de wereldpremière van ‘Transparent Stavanger’ van John Hegre & Greg Pope. En laat in de avond wordt er een feestje gebouwd met de Gonzo (circus) dj’s & guest dj’s.

Het hele programma kun je hieronder in detail bekijken, maar met deze line-up wil je Mind The Gap Nights natuurlijk niet missen. Bestel daarom hier je tickets. Een ticket voor 1 avond kost € 11,00 (met Tiger Pas € 8,00)  Nieuw dit jaar is de passe-partout voor slecht € 32,00 (ipv € 44,00 normale entreeprijs voor volledige Mind The Gap Nights).

HET PROGRAMMA

Mugetuft_0077_crop
Mugetuft

Donderdag 23 januari – ‘Norwegian Moods’

Keith Rowe & Kjell Bjørgeengen (Nederlandse première)

De Britse baanbrekende impro-gitarist Keith Rowe en de Noorse Flickr-videopionier Kjell Bjørgeengen gebruiken een feedbacksysteem waarbij Bjørgeengens door een oscillator opgewekte videosignaal is gekoppeld aan Rowe’s geluidsysteem. Het geluidssignaal van Rowe wordt vervolgens teruggeleid naar Bjørgeengens videobeeld, waardoor een feedbacklus ontstaat. De kleinste ingreep door een van beiden beïnvloedt dan ook meteen de totaalervaring.

Greg Popes en John Hegres ‘Transparent Stavanger’ (wereldpremière)

Na ‘Cipher Screen’ (2010) is Greg Pope terug in Rotterdam, dit keer met geluidskunstenaar John Hegre (Jazkamer, Noxagt) en met ‘Transparent Stavanger’, gebaseerd op 160 fotografische dia’s van de gelijknamige stad. Met behulp van twee diaprojectoren worden twee beelden over elkaar gelegd, terwijl een dubbel sluitermechanisme voor beide lenzen die beelden op variabele snelheden projecteert. Het geheel doet denken aan de vroege proto-filmische experimenten met de toverlantaarn.

Mugetuft (wereldpremière)

Dit Noorse audiovisuele collectief experimenteert met de relatie tussen live geluid en beeld. Audio en video van Mugetuft staan volkomen op zichzelf, maar zijn tegelijkertijd ook nauw met elkaar verbonden. Zowel muziek als visuals komen live en grotendeels door improvisatie tot stand: ritmes, noise en stilte vinden elkaar in een strakke en hechte integratie van beide media. Voor Mind The Gap Nights maakt Mugetuft een site-specifieke performance. Het is bovendien het allereerste optreden in Nederland.

Met de steun van PNEK en Atelier Nord.

 

Kaboom Karavan
Kaboom Karavan

Vrijdag 24 januari – ‘Vertically Integrated: daring sound & images from all over Europe’

Avontuurlijk audiovisueel samenspel zonder beperkingen: kunstenaars combineren geluid en beeld in hun eigen universum.

Kaboom Karavan (Nederlandse première)

Een concert van Kaboom Karavan – het project van Bram Bosteels waarvan het derde bejubelde album ‘Hokus Fokus’ uit is op het Berlijnse label Miasmah – is een sierlijke vertoning waarbij een worstelpartij wordt aangegaan met een massa ‘apparatuur’: bakstenen, een akoestische gitaar, een volledig pianokader, et cetera. Bosteels volgt daarbij een geheel eigen logica. Zo ook voor zijn nieuwe performance met de Vlaamse beeldend kunstenaar Liesbeth Marit.

COH + Tina Frank ‘Colterrain’ (Nederlandse première)

Colterrain – met muziek van de Russische muzikant COH (Ivan Pavlov) – is colourfield cinema met verticale lijnen van puur kleur. De live gegenereerde visuals van Tina Frank matchen fantastisch met de microscopisch perfecte clicks, digitale glitches en Giorgo Moroder-arpeggio’s van COH. Alsof Mark Fell met nog niet uitgevonden technologie de vroege Human League door de molen haalt, aldus Boomkat.

The Durian Brothers (Nederlandse première)

Polyritmiek met elastiek! Gewapend met platenspelers, zonder platen maar met elastiek, spiralen en gummetjes creëren The Durian Brothers een groove die hypnotisch, exotisch en onweerstaanbaar is. Het optreden op Mind The Gap Nights 14 is hun eerste in Nederland.

In samenwerking met Sonic Acts en met de steun van Goethe-Institut en Dienst Kunst en Cultuur Rotterdam.

Brindza - Vladislav Delay-11
Vladislav Delay

Zaterdag 25 januari: ‘Re-assembled pieces: Tones & Textures’

Een wervelende opeenvolging van de gefluisterde texturen van Stephan Mathieu, de noisy ‘toonwielen’ van Derek Holzer en de gestapelde samples van Ripattii (Vladislav Delay + AGF).

Stephan Mathieu (Nederlandse première)

Unieke Duitse elektro-akoestische muzikant die historische bronnen met behulp van processing en herinterpretatie verwerkt tot meeslepende composities. Voor MTGN14 – zijn eerste solo-optreden na bijna heel 2013 te hebben gewerkt met Fennesz en David Sylvian – zal hij in de Nederlandse première een stuk uitvoeren voor Phonoharp, kortegolfradio en live processing.

Derek Holzer

Geen saaie laptop-performances voor Derek Holzer. De Amerikaanse geluidskunstenaar en instrumentenbouwer ruilde zijn MacBook in voor analoge instrumenten die hij, uiteraard, zelf maakt. Zijn lieveling? TONEWHEELS, een installatie die ook het maakproces van muziek blootlegt en licht en beelden omzet in geluid. Old school én vernieuwend.

RIPATTII: Vladislav Delay & AGF (Nederlandse première)

De Finse producer Sasu Ripatti, onder andere bekend als Vladislav Delay en Luomo, is het muzikale equivalent van Rupsje Nooitgenoeg. In zijn handen is geen muziekgenre veilig. Sinds kort beheert hij zijn eigen label, gewoon, omdat het kan. Zijn kersverse project Ripatti (met visuals van AGF) is gemaakt voor de dansvloer en drijft op tempowisselingen en een spervuur aan samples. Dansbare gekheid in het kwadraat.

Met de steun van Goethe-Institut & Finnish Cultural Institute for the Benelux, Frame Visual Art Finland and AV-arkki. 

Circle & Mika Taanila
Circle & Mika Taanila

Zondag 26 januari – ‘The Future: failure/no failure’

Een niet zo rustige zondagavond, gewijd aan het werk van de flamboyante Finse futurist, uitvinder, experimentele filmmaker en pionier van de elektronische muziek Erkki Kurrenniemi.

Jonathan Reus – iMac Music

‘Spelend’ op de blootgelegde circuits van overbodig geworden computers, brengt Jonathan Reus een ruw alternatief voor computermuziek. Reus’ stortvloed van glitchy visuals, harde digitale ritmes en gebruikmakend van het lichaam als interface is een dystopische tegenhanger van Kurenniemi’s optimistische verwachtingen over het samenvloeien van mens en machine.

Erkki Kurreniemi’s films (Nederlandse première)

Naast voorspeller van onze (digitale) toekomst was Kurenniemi ook filmmaker en componist van (vaak onafgewerkte) soundtracks. In zijn films ‘Electronics in the World of Tomorrow’ en ‘The Punched Tape of Life’ verbeeldt en verklankt hij de abstracte schoonheid van circuit boards en ponskaarten. Heel bijzonder is de duizelingwekkende computeranimatie ‘Spindrift’ uit 1966. De originele film is vernietigd, maar deze vroege computeranimatie en soundtrack werden door Mika Taanila gereconstrueerd en nu voor het eerst buiten Finland vertoond.

 

Mikko Ojanen & Petri Kuljuntausta (Nederlandse première)

In de jaren 1960 verzamelde duizendpoot Kurenniemi een enorme geluidencollectie op tape voor de universiteit van Helsinki. De Finse musicoloog en muzikant Mikko Ojanen gebruikt samen met de bekende Finse componist en sound designer Petri Kuljuntausta deze schat aan ruw materiaal voor een nieuwe, heftige en verrassende compositie. Zet je schrap!
Circle & Mika Taanila – SSEENNSSEESS (Nederlandse première)

Het gloednieuwe ‘SSEENNSSEESS’ van de Finse supergroep Circle en filmmaker/kunstenaar Mika Taanila belooft een spetterend slot voor Mind The Gap Nights 2014 te worden en houdt het midden tussen een over-the-top rockopera en een theatrale audiovisuele performance met snuifjes glamrock, improv, metal, Frans chanson en The Shangri-Las. En met de precies getimede 16mm-projecties van Mika Taanila – een aanrader voor fans van Demdike Stare – is het een feest voor alle zintuigen.

Met de steun van Finnish Cultural Institute for the Benelux, Frame Visual Art Finland & AV-arkki.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!