728x90 MM

Gonzo (circus) tipt Dekmantel

Komend weekend is het een slaafs overgeven aan dreunende beats tijdens Dekmantel Festival in het Amsterdams Bos. Heb je aan de dag niet genoeg, dan serveert Dekmantel ook nog een intens nachtspektakel. Gonzo (circus) stuurt een kleine dansende delegatie overdag het bos in en stipt alvast enkele namen met fluokleurtjes aan.

Komend weekend is het een slaafs overgeven aan dreunende beats tijdens Dekmantel Festival in het Amsterdams Bos. Onze redacteur Katrien Schuermans helpt je het blokkenschema in te kleuren!

Heb je aan de dag niet genoeg, dan serveert Dekmantel ook nog een intens nachtspektakel. Het is kiezen tussen (de uitverkochte) dag en nacht, met vooral zaterdag 6 augustus een vet ingekleurd blokkenschema. Gonzo (circus) stuurt een kleine dansende delegatie overdag het bos in en stipt onderstaande namen alvast in fluo aan.

Vrijdag 5 augustus

Ben UFO

Kijk, het is niet omdat je graag plaatjes draait, je ook plaatjes maakt. Ben UFO is een van die zeldzame deejay’s die niet zelf producen maar liever met het werk van een ander indruk maakt. Dat is ook een kunst. Daar bovenop, heeft Ben UFO een geweldige muzieksmaak en -kennis. Een ongelooflijke klassebak kun je hem ook noemen. De kans bestaat dat elke artiest op Dekmantel al wel eens in een van sets is beland. Hij speelde een geweldige b2b met Helena Hauff tijdens Sonar dit jaar. Hij speelt vaak veel te laat in de nacht om echt de volwaardige aandacht te krijgen die hij verdient. Op Dekmantel Dag is er geen nacht, dus dat probleem is ook opgelost. Dus, waarom nog missen?

Helena Hauff

Alleen maar vinyl. Bovendien beweert ze ook alle plaatjes uit te spelen zonder te mixen. Wat dan ook. Hier staat iemand die met veel plezier in het new wave- en postpunk-verleden vergeten parels oprakelt en deze linkt met hedendaagse zwartgalligheid. Hier staan niet de ritmes centraal, maar de sfeer en de songs. Het materiaal dat Hauff uit haar platentas haalt en schijnbaar achteloos combineert met een andere plaat. Soms stoicijns, dan stotend maar nooit oeverloos gebeuk en op industrial gebaseerde duisternis. Een klassevol buitenbeentje.

Rrose

Rrose knipoogt naar Marcel Duchamp en niet alleen door het alter-ego te stelen. De beeldtaal die deze producer gebruikt, doet vaak denken aan het werk van Duchamp. Of de muzikale uitspattingen van Rrose binnen Duchamps werk zouden passen, dat mag een kunsthistoricus eens uitzoeken. Rrose houdt van experiment en de zwaardere ritmes. Het is alles of niets. Experimenteren of zwaar ten onder gaan aan baslijnen waar geen hartritmes tegen bestand zijn. Uitdagend op onbekend terrein.

Zaterdag 6 augustus

Abdullah Rashim

Enigmatisch en onbereikbaar, deze Zweedse techno-god die met zijn label Northern Electronics het allerbeste uit de Zweedse techno-scene aan de wereld schenkt. Hij verstopt zich als producer soms achter aliassen en afkortingen. In zijn eentje zwiept hij de ritmes naar ongekende hoogtes zonder de experimentele en meer ambientrijke momenten uit het oog te verliezen. Muziek voor het brein waarbij ook de dansvloer aan het verkruimelen gaat.

Objekt

Er is een plaat die deze zomer niet aan je aandacht mag ontgaan. Dat is die fameuze mix-cd ‘Kern Vol. 3’ die in juli bij Tresor verscheen. Omwille van de enorme, veelal onbekende selectie, de vindingrijkheid waarmee de songs aan elkaar worden geplakt en de diversiteit. Het is een mooie staalkaart van zijn live-sets. Een luisterbeurt naar die plaat, zegt genoeg. Dit wordt zweten op de eerste rij.

The Black Madonna

Er is geen ontwijken meer aan. En dat is dik verdiend. The Black Madonna sleurt een platencollectie mee die niet alleen haar leeftijd verraadt, maar ook uit decennia smaakvolle dance-muziek bestaat. Rave uit de vroege jaren 1990, disco-platen vanonder het stof gehaald, hedendaagse house en enkele Chicago-klassiekers. Het zijn niet alleen de platen die ze onder de naalden gooit, het is de drive waarmee zij te keer gaat, het gevoel voor de muziek die ze selecteert, het vertrouwen in de beats, de kennis en de ambacht. Maar vooral de intense eerlijkheid die haar sets uitblazen. Ohja, deze vrouw is bezeten van muziek, weet wanneer de drop vallen moet en de dans moet uitblazen. Klasse.

Lena Willikens

Ze zat aan de bron, toen ze als baantje de tweedehandsplaten mocht schoonmaken bij het Keulse A-musik. Dus als je je ooit hebt afgevraagd  hoe het kwam dat je daar nooit goede platen vond, dan is het omdat ze allemaal verdwenen in haar platentas. Tegenwoordig staat ze met USB-sticks achter de DJ-booth. Mixen en selecteren doet ze razendsnel. En het is een absoluut slaafs overgeven aan de ritmes en beats.

Donato Dozzy

Behoeft geen woorden meer. Dit is evident. 

Zondag 7 augustus

Sandrien

Zij doet niet meteen ieders harten bonken en haar naam rolt niet vaak over ieders lippen. Zij houdt zich liever op de achtergrond. Toch draait ze haar publiek steeds de vernieling in met haar dj-sets. Zij haalt songs tevoorschijn die je dolgraag nog eens horen wilt. Zij pluist de platen uit waar jij geen tijd voor hebt en geeft je een soort best of van wat er binnen de technoscene allemaal te vinden is. Een klein geheimpje dat je even wat vertier verschaft.

Ben Klock

Omdat je soms gewoon muzikaal verpletterd wilt worden door de Adonis onder de dj’s.

Nieuw dit jaar is de openingsavond op 4 augustus. Dan vertoeven artiesten als Shackleton. James Holden en Cabaret Voltaire in EYE en Muziekgebouw aan ‘t IJ. De nachten worden opgeluisterd door onder meer Legowelt, Kobosil, The Orb, Regis b2b Veronica Vasicka, Vril en Optimo. Er zijn enkel nog tickets beschikbaar voor de openingsavond en het nachtprogramma.

Waar en wanneer: Dekmantel Festival, Amsterdam 4-7 August 2016
Meer info: http://www.dekmantelfestival.com

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!