728x90 MM

Preview Atonal 2016

Je vrijwillig laten opsluiten enkele nachten in augustus wanneer de temperaturen buiten oplopen tot 35 graden. Dat kan enkel in Berlijn, tijdens het jaarlijks weerkerende indoorzomerfestival Atonal in de oude ‘Kraftwerk’.

Vijf dagen lang wordt de ondergrondse elektronische scene belicht of verduisterd. Artiesten bouwden unieke samenwerkingsverbanden uit. Anderen debuteren een nieuwe live-show. De enkele Belg, Yves De Mey, gaat verder op zijn hartenveroverende ronde nadat hij enkele dagen geleden al een Boiler Room in Berlijn mocht spelen. Ook buiten het festival kan je mits enig zoekwerk unieke performances meemaken. Maar wij werpen even een blik op vijf dagen vertoeven in Kraftwerk en OHM.

Metronoom

Joachim Nordwall is een vaste naam bij het Antwerpse Entr’Acte. Zijn platen zijn klankenstudies waar geluiden worden uitgepuurd en tot de essentie herleid. Hij onderzoekt het effect van muziek op het brein. De klanken gaan diep en monotoon. Als een repetitieve metronoom die je mediterend ritme ondersteunt. Maar wat doet hij met je om 2 uur ‘s nachts?
Zijn show wordt opgevolgd door de bij de Samurai verblijvende Japanner ENA. Zaterdag staat ENA er opnieuw met de Hidden Hawaii-goeroe Felix K. Het is een broederschap dat nieuwsgierig maakt. Een moderne blik op drum’n bass, een experimentele techno-vibe en veel vraagtekens die alleen maar nieuwsgierig maken.
Enorm benieuwd zijn we naar de set van Positive Centre. Drie maanden terug plaatste hij een magistrale podcast online die sindsdien in de mp3-speler eindeloze toertjes draait wegens te diepe, verslavende en allesgrijpende mokerslagen waar het met plezier in verdwijnen was. De droom sindsdien is dit live te mogen beleven. Het zou wel eens lastig kunnen worden voor Headless Horseman nadien om de impact van Positive Centre te kunnen evenaren. Want, ook al was hij bijster ok die nacht in Recyclart, de plaat klinkt nog steeds luider en harder.

Tinnitus

Zaterdagnacht slapen we niet. Ook al zagen we hen onlangs nog op Dekmantel, we gaan dansen bij Lena Willikens en Veronica Vasicka. Of, dat denken we toch.Verder ook nog: Skee Mask. Een deejay-set helaas. Want ‘Shred’, zijn debuut, is zowat de enige plaat die dit jaar als favoriet gebrandmerkt staat. Ook Uf, ofwel een samenwerking tussen Oake en Kerridge, staat aangestipt omdat een heerlijke portie verscheurende noise lekker door de oren glijdt. Waarschijnlijk doet Drew McDowall net hetzelfde. Noise laten glijden.
Ook Rashad Becker, Moritz Von Oswald, Tobias, Croatian Armor en The Hidden Hands spreken tot verbeelding. Wat dan ook. Het worden vijf dagen van nauwelijks slaap, slaafse ritmes, tinnitus-uitdagende klanken en massa’s muziek. Hadden we trouwens al gezegd dat we 366 dagen naar Atonal 2016 hebben uitgekeken?
Berlin, Kraftwerk, 24-28 augustus 2016. Info: http://www.berlin-atonal.com/

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!