728x90 MM

Archief: 20 jaar Gonzo (circus) @ Les Ateliers Claus (Brussel)

Op 18 mei viert Gonzo (circus) haar 20ste verjaardag met een pre-apocalyptische Vlaams-Nederlandse soirée – met een Brusselse touch – in Les Ateliers Claus. Je hoeft dus niet tot 12/12/12 te wachten op een verzengende avond en nacht, wees er gewoon bij op 18 mei!

Toegegeven, onze echte twintigste verjaardag was een half jaartje geleden, maar voor een goed feest is het naar onze bescheiden mening echt nooit te laat. En welk moment is daarvoor beter geschikt dan een broeierige lente-avond die ongetwijfeld zal eindigen in een zwoele zondvloed? Op 18 mei zal zich in de hoofdstedelijke Les Ateliers Claus – voor wie het nog niet wist: de beste Brusselse concertzaal op dit moment – een pre-apocalyps voltrekken middels de bloedmooie black metal van het Vlaamse Alkerdeel, de elektronische experimenten van het Nederlandse Puin + Hoop en de psychedelische rituele muziek van het Brusselse Sayona. En de Gonzo (circus) deejay’s fly again at midnight!

Kom je naar ons feestje? Reserveer tijdig je kaartjes en breng je speciale Gonzo (circus)-lezers kortingsbon mee dan betaal je slechts 6 euro i.p.v. 8 euro.

[GROTER DAN TUSSENKOPJE p 1+2]ALKERDEEL
Alkerdeel is Oost-Vlaams (Eekloos, om precies te zijn) voor mestkar. De drie jeugdvrienden Pui, Nieke en Pede echte namen jamden al enkele jaren samen op respectievelijk gitaar, drum en zang. Ze brachten in die bezetting zelfs al de tape Luizig uit op Funeral Folk op aangeven van Willem Blesken (onder andere van Sylvester Anfang), die het debuut ook haar treffende omschrijvende naam gaf. De 66 exemplaren waren in geen tijd de deur uit, en al gauw volgde een heruitgave op cd door het Schotse At War With False Noise. In 2007 werd QW nog steeds echte naam ingelijfd als bassist, en vanaf toen werd het menens. Supports voor onder meer Wolves In The Throne Room en Lugubrum, een debuutplaat die het op de Roadburn-website tot Album of the Day schopte, en geprezen optredens op Incubate, Ashes To Ashes Doom To Dust en Aurora Infernalis. Begin 2012 volgde de opmerkelijke tweede plaat Morinde, die ogenblikkelijk potten wist te breken.

HUMOR
Pede: Morinde zijn moddereenden, van die lelijke wit-zwarte eenden. Dat verklaart ook het beeld op de cover. Je ziet daar zon beest dat wordt gemolesteerd door een wolf. Dat verwijst naar het sprookje van de zeven geitjes. In feite is het een jeugdherinnering: ik kan me die scne nog herinneren van in de Efteling toen ik nog kind was. Zon wolf die rechtop loopt, in een kostuum dat maakte een grote indruk op mij. Ik heb daar trouwens een nachtmerrie aan overgehouden die nog steeds af en toe terugkeert (lacht). Op de binnenkant van de hoes zie je dan wel het vervolg van ons verhaal: de wolf ligt op de grond met zn stok door de kop, en de eend loopt triomfantelijk weg.
Het is maar een voorbeeld van de uniek Belgische draai die Alkerdeel geeft aan de twee genres die ze combineren, sludge en black metal. Niet toevallig vind je op hun site een videoclip die beelden uit de film Calvaire combineert met een eigen track. Eenzelfde bittere, pekzwarte humor en het unheimlich troosteloze gevoel uit deze Waalse prent weet Alkerdeel perfect te vertalen naar de Vlaamse polders. Het is ook nooit onze bedoeling geweest om pure black metal te spelen, of sludge. We gaan ook ons imago niet naar die bands afmeten. Veel van die bands hebben ook een achtergrond die we niet delen we zijn eigenlijk allemaal brave jongens van goede komaf (grinnikt). Maar dat wil niet zeggen dat we de energie achter die muziek niet voelen, en dt is wat we ook in onze eigen muziek steken. Die donkere humor is trouwens iets wat er organisch insluipt ik zou dat eerder Belgisch surrealisme noemen. Maar we proberen er geen halve grap van te maken; ik denk dat het nog altijd wel duidelijk is dat we ons helemaal en doodeerlijk geven op het podium.

HIPHOP
Waarvan akte. Zelfs op een festival als Roadburn, waar de gemiddelde podiumact toch niet bepaald uit doetjes bestaat, slaagde Alkerdeel erin om n van de meest intense en angstwekkende performances van de hele vierdaagse te geven. Tegelijk vielen ze in het aanbod ook op met hun compleet ondefinieerbare sound. Pede: We zijn allemaal muzikale veelvraten, onze achtergronden en interesses variren van grind- en hardcore tot sludge en allerlei soorten metal, seventies rock Toen we samen gingen spelen wilden we eigenlijk een mix maken van Darkthrone, Ildjarn, Eyehategod en Merzbow. Ook niet met de bedoeling om iets te bereiken, maar gewoon omdat we samen veel optredens zagen waarvan we dachten: dat kunnen we zelf vast beter (lacht).
Ik vind het trouwens vreemd dat we nog steeds overwegend als sludge worden bestempeld. Volgens mij is dat geluid zeker op de laatste plaat helemaal naar de achtergrond verschoven. Eigenlijk laten we ons benvloeden door zowat alles waar we naar luisteren. Wat je hoort is onze poging om dat na te spelen zelfs als het niet lukt, kan het toch nog een interessant resultaat opleveren. Om maar een voorbeeld te geven: het middenstuk van Du Levande op de laatste plaat is eigenlijk gewoon een drumbeat van de hiphopband Dlek, waar we allemaal grote fan van zijn.

Een toevallig samenraapsel, dus, maar wel een dat wrkt. Alkerdeel valt bijgevolg niet in een lokale scene te plaatsen. Natuurlijk kennen we wel de mensen van Amen Ra en van het KRAAK-label. Die mensen hebben ook al veel voor ons gedaan. Maar eigenlijk hebben we er geen idee van wat er binnen het harde genre zoal in Gent leeft. En eigenlijk is dat een sterkte: zo dwingen we onszelf om naar buiten te treden, en ook op heel diverse plekken te komen. Dat werkt blijkbaar, want met alle respect: het is niet meer onze ambitie om in het jeugdhuizencircuit te blijven ronddraaien. Niet om arrogant te klinken, maar dat hebben we al gehad met onze vorige bands. Het is zeker een goede leerschool geweest, maar onze internationale erkenning hebben we zeker te danken aan een mentaliteit die wat verder mikt.
Het hoeft daarbij niet te verwonderen dat de lat muzikaal hoog wordt gelegd, en dat de groepsleden hun eigen strengste criticus zijn. Het is vooral onze gitarist Pui die met een aanzet voor nieuwe nummers komt. Maar als we daarmee dan in het repetitiekot kruipen is het pure slachtbank. We kunnen echt vree hard zijn daarin; het grootste deel van de ideen wordt gewoon weggesmeten, de rest wordt in stukken gekapt of drastisch omgevormd, en slechts een fractie blijft behouden.”
Pede is als zanger vooral de filter tijdens de repetities. Ik kan vooral heel goed luisteren naar de rest van de band, en ik geef mijn eerlijke mening over wat ze doen. Zo heb ik uiteindelijk ook een muzikale inbreng. Zijn vocale bijdrage gaat dan ook helemaal op in de rest van het geluid onaardse kreten en gehuil waaruit je nauwelijks menselijke klanken kunt opmaken, laat staan herkenbare woorden.
Oorspronkelijk waren mijn teksten pure improvisatie. Neerzitten en een tekst pennen, ik zou dat niet kunnen. Tegenwoordig liggen mijn woorden natuurlijk al wat meer vast, maar dan nog durf ik daar wel eens vanaf te wijken. De muziek leent zich daar ook voor. Maar alles wat ik zing is uit het leven gegrepen. Soms met een beetje fantasie gekleurd, maar het uitgangspunt is altijd oprecht. Neem nu de song Winterteens. Men gaat er blijkbaar van uit dat het op zijn Engels moet worden uitgesproken, maar het gaat dus wel degelijk over wintertenen. Dat is weer zon herinnering uit mn jeugd: je komt in de winter uit de vrieskou de klas binnen, het is daar warm, je voeten beginnen te jeuken, je begint aan je tenen te scharten (krabben, dv) dt is mijn eigen interpretatie van black metal. Wij zijn geen stelletje satanisten uit het Noorden, en dus ga ik niet zingen over de duivel en kerkverbrandingen, of over trollen en Odin. Ik heb het gewoon over kouwe voeten!

GRAAF
Het laatste album is letterlijk op n dag opgenomen s middags, s avonds en dan barbecue. Het is ondertussen een goede traditie geworden bij Alkerdeel: n twee takes en het moet erop staan. Het motto op de hoes luidt Only live is real.
Pede: Onze eerste release Luizig hebben we gewoon op een repetitie met een dictafoon opgenomen, en het was net die spontaniteit die Blesken aansprak. De volgende ep ‘The Bollaf!’ hebben we digitaal opgenomen, met alle instrumenten apart ingespeeld, en dat willen we nooit meer doen. Alle respect voor de producer hoor, maar het is gewoon het proces dat ons niet ligt. Onze opgenomen muziek mt gewoon klinken zoals ze live klinkt, en dat mag gerust lo-fi klinken. Blesken gebruikt gewoon een paar micros en een bandopnemer, enkel de zang is een overdub, gewoon om praktische redenen. En we waren toen zo tevreden over de eindmixen, dat we vonden dat er extra zorg moest worden besteed aan de mastering. Daarvoor hebben we een beroep gedaan op Tom Kvalsvoll van Strype Audio (werkte voor onder andere Aura Noir en Darkthrone, dv)). Hij kreeg de opdracht dat het vooral live moest blijven klinken, en die gelaagdheid heeft hij mooi kunnen behouden.
Met de triomfantelijke doortocht op Roadburn en unaniem lovende pers voor Morinde liggen de mogelijkheden voor Alkerdeel wijd open. Naast de nodige optredens door heel Europa heeft de groep voor dit jaar nog wat releases in het vooruitzicht. Zo is er een single voorzien met het bevriende A Den Of Robbes (eveneens uit Gent), en een plaat met onuitgegeven materiaal uit de sessies voor Luizig, die volgens Pede nog graver klinken dan wat er op die tape staat. Zelf klust hij trouwens nog aardig bij met zijn label Luchtrat, waar binnenkort nog werk op zal verschijnen van de Noorse cultband Furze. Geen spatje gezichtsverf, en toch een eigen smoel. Bloednuchter en toch intens gedreven. Dt, dames en heren, heet dan black metal in Vlaanderen. (www.alkerdeel.be)

+++kader 1, p 3+++
Puin + Hoop
De improvisatiedrift van dit Nederlandse trio wordt vakkundig losgelaten op synthesizers, keyboards, gitaren, effectenbakken en allerhande. Hun mengeling van analoge drones, ambient, noise en veldopnames is van een dwarse, eigenzinnige schoonheid, nooit hetzelfde, want optredens zijn altijd gemproviseerd. Puin + Hoop laat zich ervaren als een gruizig laboratorium van elektronisch experiment, waar je wordt meegetrokken in de zoektocht naar het geluid dat puin uiteindelijk verandert in hoop. (www.myspace.com/puingeefthoop)

+++kader 2, p3 +++
Sayona
Sayona is het nieuwe, nog vrij onbekende duo project van Shazzula (ex-Aqua Nebula Oscillator / Black Mass Rising Society) en Ernesto Gonzlez (Bear Bones, Lay Low / Sylvester Anfang II). Samen roepen ze morbide psychedelische geesten op door gemproviseerde rituelen van analoge synths en primitieve drum machines en andere occulte ondersteuners. Hun eerste release zal uitkomen op Living Tapes (US), ooit voor het nakende EINDE. (www.reverbnation.com)

++++kadertje 3 ++++
Praktisch
Vrijdag 18 mei – deuren 20u00
Entre: 8 euro (met kortingsbon: 6 euro)
Les Ateliers Claus, Passage Charles Rogier, 1210 Brussel. www.lesatelierclaus.com
Voor updates volg ons op twitter (@gonzocircusmag) en facebook (gonzocircus)
++++++++++++++

++++kadertje 4 ++++
WIN!WIN!WIN!
Feestje betekent cadeautjes! En 3 x 2 Gonzo (circus)-lezers kunnen er gratis bij zijn. Mail voor 15 mei je verjaardagswensen aan Gonzo (circus) naar klikenwin@gonzocircus.com en wie weet ben je bij de gelukkige winnaars

++++halve pagina liggend: kortingsbon in feestelijke stijl ++++

Gonzo (circus) & Les Ateliers Claus presenteren:

[GROOT] 20 JAAR GONZO (CIRCUS)

VLAAMS-NEDERLANDSE SOIRE

met

ALKERDEEL (VL)

PUIN + HOOP (NL)

SANOYA (BXL)

GONZO (CIRCUS) DEEJAY’s

> Vrijdag 18 mei 2012 @ Les Ateliers Claus, Passage Charles Rogier, 1210 Brussel (www.lesateliersclaus.com)

> Deuren: 20u00 – Entre: 8 euro

> Reserveren: info@lesateliersclaus.com

WWW.GONZOCIRCUS.COM
WWW.LESATELIERSCLAUS.COM

—————————————schaartje ———–
GONZO (CIRCUS) 20 JAAR @ LES ATELIERS CLAUS – 18 mei 2012
KNIP DEZE BON UIT, VUL VOLLEDIG IN & BETAAL SLECHTS 6 EURO ENTRE (i.p.v. 8 euro)

Ik hou wel van een feestje met Gonzo (circus) & Les Ateliers Claus en wil er 18 mei heel graag erbij zijn voor slechts 6 euro.
Voornaam: ……
Naam: …..
Postcode: ….
E-mail: …..

[vakje] Ja, stuur me per mail geregeld updates over Gonzo (circus)!
[vakje] Ja, stuur me per mail geregeld updates over Les Ateliers Claus!

[kleine lettertjes] Deze actie is niet combineerbaar met andere acties voor hetzelfde event. De verzamelde gegevens dienen strikt voor eigen gebruik en worden nooit doorgegeven aan derden. We zullen je ook nooit mails sturen zonder jouw toestemming.

Dit artikel verscheen eerder in Gonzo #109

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!