Geluid

Perturbator

New Model

Artiest:Perturbator
Titel:New Model
Label:Blood Music

blood-music.bandcamp.com

Perturbator is het alias van de Brit James Kent die indruk wist te maken met een aantal releases die als retrosynth werden aangeduid. Synthwave die verder bouwt op de stenen van GoblinJohn Carpenter en Vangelis, om er maar een paar te noemen.

Met platen als ‘Night Driving Avenger’, ‘Terror 404’, ‘Nocturne City’ en ‘I Am The Night’ (allen uit zijn zeer productieve jaar 2012) wist hij zich meteen tot de top van het genre te wringen. Het label Blood Music pikte hem daarna op, waarna nog enkele langspelers volgden die in dezelfde lijn voortborduurden.

Voor ‘New Model’ trekt Perturbator een ander blik open. Donkere elektronica met veel beats, waar de stijl van voornoemde grootheden nog nauwelijks in valt te herkennen. Die sprong in het duister zat er met voorganger ‘The Uncanny Valley’ al aan te komen, maar wordt nu ten volle uitgespeeld. Dat doet Kent door te spelen met industrial aandoende technobeats, waarvan de efficiëntie vooral in het nummer ‘Corrupted By Design’ tot volle bloei komt. ‘Vantablack’ is een beetje een misser, de enige van de zes nummers (iets meer dan een half uur). De zang van OddZoo lijkt nergens naar, en het nummer is evenmin eentje om fier op te zijn. Bovendien haalt het nummer de drive uit de rest van de plaat, die instrumentaal blijft en op een gezapig scherp danstempo verder raast.

Perturbator heeft groot gelijk dat hij nieuwe oorden wil verkennen, maar om echt te slagen, missen de nummers toch een beetje poer en kwaliteit. Daar verandert het conceptverhaal, over een artificiële intelligentie, weinig aan, hoe goed gevonden en opgebouwd die vertelling ook mag zijn.

Reacties