Geluid

The Kids

Naughty Kids – 40th Anniversary Edition 1978-2008

Artiest:The Kids
Titel:Naughty Kids – 40th Anniversary Edition 1978-2008
Label:Starman
Distributeur:Suburban


Jarenlang waren de eerste twee lp’s van The Kids quasi onvindbaar, maar sinds eind jaren 1990 is de interesse voor de beste Belgische én Europese band van de eerste punkgolf groter dan ooit tevoren. Dat heeft alles te maken met het feit dat ze –met uitzondering van de verplichte klassieker ‘There Will No Next Time’ of een verdwaalde ‘Do You Wanna Know‘ (uit hun derde album ‘Living In The Twentieth Century’)- sindsdien bijzonder veel live spelen en daarbij hun setlist voor 99% samenstellen met nummers uit die twee eerste essentiële albums.

De voorbije jaren waren die twee platen, al dan niet in bootlegvorm, ook vaker te vinden in de winkel. In minder dan twaalf maanden –het titelloze debuut kwam uit in februari 1978; opvolger ‘Naughty Kids’ in november van datzelfde jaar- bracht de Antwerpse groep rond de rotgetalenteerde songschrijver/manische brulboei/kwaaie frontman Ludo Mariman niet minder dan twee tijdloze albums uit. Vooral het debuut kan zonder enige moeite worden gezet naast de eveneens titelloze eerste van The Ramones en ‘Never Mind The Bollocks’ van The Sex Pistols. Vandaag, exact veertig jaar later, klinken nummers als ‘This Is Rock ’n Roll’ (nog gecoverd door Metallica bij hun laatste doortocht in Antwerpen notabene!), ‘Bloody Belgium’ of ‘Fascist Cops’ nog steeds even fris, energiek en boos als destijds. In 2006 verscheen er ook al een jubileumcompilatie (‘The Kids/Naughty Kids 30th Anniversary Issue’) op het Canadese Sonik’s Chicken Shrimp. (En ook nog een in Japan trouwens.)

In vergelijking daarmee valt de nieuwe een beetje licht uit; twaalf jaar geleden waren vijf livenummers uit 1978 (oorspronkelijk uitgebracht in 1995 op de ‘Never Mind The Pistols, Here’s The Kids’ ep) immers de kers op de taart. Ditmaal moeten we het (alweer) stellen met twee extra nummers (‘No Work’ en het profetische ‘The City Is Dead’). Verder heeft journalist/cineast Marc Didden wat sympathieke woorden neergepend, maar het zijn vooral een aantal oude foto’s uit het persoonlijke archief van Mariman die deze compilatie toch weer net interessant genoeg maken voor de oudere fans. Dat er in september in Antwerpen een prima tentoonstelling liep over veertig jaar punk in de stad onder de vlag ‘Naughty Kids–Punk, Beeld & Storm in Antwerpen 1978-2018’ was meteen de perfecte kapstok voor en ongetwijfeld aanleiding van deze compilatie.

Reacties