Nathaniel Mellors – Kunst in de pr-cultuur


Zijn werk gaat over serieuze zaken als de manipulatie van taal en macht en de invloed daarop van de (hedendaagse) media. Maar er valt ook wat te lachen: Nathaniel Mellors’ videoprojecten en bewegende sculpturen zitten vol zwarte humor en absurdisme.

Still

Nathaniel Mellors (1974) begon als tiener met experimenten in de muziekwereld. Hij was onder meer betrokken bij Toilet, God in Hackney en Mysterius Horse. Tegenwoordig speelt hij bas in de art-rockgroep Skill 7 Stamina 12, met Dan Fox, Ashley Marlowe en Maaike Schoorel. In 2002 was hij een van de oprichters van Junior Aspirin Records, een not-for-profit label dat muziek van kunstenaars uitgeeft in beperkte oplages, waarvan hij nu nog steeds mede-eigenaar is. Vervolgens ontdekte hij, tijdens een snel weer gestaakte studie Engelse letterkunde, het schrijven. Van daaruit kwam hij terecht bij film en beeldende kunst.
Tegenwoordig woont en werkt Mellors in Amsterdam en Londen en gebruikt hij de verschillende disciplines zonder problemen na en door elkaar. Voor zijn ontwapenende maar degelijk gefundeerde onderzoek naar de menselijke gedragingen maakt hij gebruik van video, theater, sculptuur, geluid en tekst. Uit al zijn werk spreekt zijn uiterst beschouwende maar tevens rebelse houding tegenover het gebruik van taal en de machtsmechanismen die daarbij horen, of het nu gaat over de berichtgeving van de politieke wereld of over sociale media als Twitter en Facebook.
Hoe serieus zijn thematiek ook is, er valt bij Mellors genoeg te lachen. Zijn eerdergenoemde films en zijn bewegende sculpturen (animatronics) met titels als ‘Hippie Dialectics’ ademen absurditeit en een hang naar het groteske.

Meer lezen?

Koop Gonzo (circus) #106 los via één van de verkooppunten of via de webshop.


Reacties