Events

Monomyth speelt met Caligari


Cinesonic presenteerde haar eerste samenwerking met het Imagine Film Festival in Eye. De vertoning van de film “Das Cabinet Des Dr. Caligari” werd voorzien van een live soundtrack door Monomyth.

“Das Cabinet Des Dr. Caligari” uit 1920 wordt wel gezien als een van de eerste Duitse expressionistische films. Onlangs werd de film geheel gerestaureerd uit de exemplaren die nog her en der in de archieven te vinden waren.

De film speelt zich bijna geheel af in een surrealistisch decor met een psychedelisch karakter.

De keuze om Monomyth de soundtrack te laten verzorgen is daarom een schot in de roos.

Als even na achten de lichten uitgaan is de grote zaal van Eye bijkans helemaal gevuld.

De muzikanten zitten onder het grote doek smaakvol en subtiel verlicht door een viertal  kleine spots. Op de grond zorgt een groot Perzisch tapijt voor een mooie intieme sfeer. En intiem wordt het.

De Haagse rockers hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan een set die aansluit bij de film. Ze starten met een speciaal voor de film gemaakt intro waarna ze bewerkingen laten horen van tracks als Huygens, Uncharted en 6EQUJ5 afkomstig van de drie tot nu toe uitgebrachte albums.

Nergens overstemmen de muzikanten elkaar. De gortdroge akoestiek van de zaal draagt bij aan het kristalheldere geluid wat we vanavond  voorgeschoteld krijgen.

De band vertelt later dat ze eigenlijk nog nooit zo zacht gespeeld hebben. Daardoor is elk detail hoorbaar en laat Monomyth zien hoe ongelofelijk ze als band gegroeid zijn.

Elk geluid, van het kleinste ruisje tot aan het woeste uitwaaierende bas-tapijt van Selwyn Slop valt op z’n plek.

Mooi om te zien hoe de zichtbaar super geconcentreerde gitarist Thomas van den Reydt uiteindelijk losgaat in de gekte van hoofdpersonage Francis. Ook blijkt hij een hysterische lach uit zijn gitaar te kunnen toveren.

De subtiele geluiden van Tjerk Stoop en Peter van der Meer die doorgaans nog wel eens ondersneeuwen onder het geweld van de ritme sectie, blijven hier hoorbaar in al hun finesses.

De Haagse Spacerock band slaat hiermee een weg in die naar meer smaakt. Wat een goede combinatie is dit eigenlijk. Monomyth en film.


Reacties