Blog Magazine

V for Vulture


Sinds een aantal jaar bespeelt V for Vulture het veld tussen de Nederlandse alternatieve muziekpodia en bands die niet altijd even makkelijk aan speeltijd toekomen. De DIY-attitude zit stevig verankerd in de genen van de organisatie.

Het collectief V for Vulture is ooit opgestart door de uit Italië afkomstige Emanuele Marchi, die in Nederland ontdekte dat er op het gebied van het programmeren van underground bands nog wel wat te verbeteren was. “De muziek waarmee ik in Italië opgroeide, was hier in Nederland bijna niet te vinden in de vorm van live optredens. Voor genres zoals postrock, mathrock, experimentele metal of andere onconventionele muziek was er een groot verschil tussen wat er werd uitgebracht door meestal kleine, onafhankelijke platenlabels, en wat er live te zien was. Terwijl ik duizend kilometer van huis was, voelde het alsof er een fundamenteel deel van mijn leven opzij werd gezet. Uiteindelijk realiseerde ik me dat ik dan zelf maar voor verandering moest zorgen. Ik ben gewoon begonnen, zonder enige ervaring, geld of beheersing van de Nederlandse taal.”

Groei

In het begin lag de communicatie, promotie, coördinatie en het regelen van accommodaties allemaal in de handen van Marchi. Hulp was welkom en werd gevonden in de vorm van Luca Ferrari, tevens een recent verhuisde Italiaan en onafscheidelijke vriend van Marchi. Later kwamen daar nog Rutger van Aken en Laura Bottin bij. Van Aken zit met bands als Second Guessing en I am sorry (for the decline of civilisation)- in de juiste genrehoek en studeert Grafische Vormgeving, en Bottin speelt een belangrijke rol in het ervoor zorgen dat ideeën daadwerkelijk worden omgezet in daden, door de coördinatie en het regelen van vrijwilligers op zich te nemen. “Toen we met z’n vieren waren, werd alles minder moeizaam en hadden we ademruimte om veel meer shows te organiseren per jaar en wat meer financiële risico’s te nemen.”

Voortzetting

Het bestaan als viertal duurde echter niet lang, omdat Marchi en Ferrari beiden naar Berlijn verhuisden. “Laura en Rutger hebben het project toen in feite overgenomen”, geeft Marchi aan. “Alles achterlaten was toch wel pijnlijk, omdat we na verloop van tijd een sterke band opgebouwd hadden met elkaar.” Bottin geeft aan dat V for Vulture voorlopig nog wel verdergaat. “Het voortzetten wordt nu wat lastiger, met alleen Rutger en ik aan het roer en we zullen waarschijnlijk minder frequent shows organiseren. Maar het is belangrijk voor ons om door te gaan met het steunen van de bands. We zullen tot op bepaalde hoogte ook nog steeds nieuwe dingen proberen om meer mensen te bereiken, zoals de samenwerking met het Sounds of the Underground-festival. Ook zouden we een eigen festival willen organiseren met andere DIY-promotors.” Voorlopig werkt V for Vulture vooral met zalen als Vrankrijk en OCCII in Amsterdam, De Onderbroek in Nijmegen en ACU in Utrecht. “We hebben nog nooit samengewerkt met commerciële zalen”, aldus Van Aken. “Niet zozeer vanuit een bepaalde ideologie, maar meer omdat we een zekere controle willen houden over de evenementen die we organiseren. Voor de selectie van artiesten proberen we zo logisch en democratisch mogelijk te werk te gaan. We geven allemaal onze mening over waarom we een artiest wel of niet willen, maar geven vooral aan hoe we de band kunnen helpen. We gaan niet per se genregebonden te werk, maar we zullen sneller bands uitnodigen die door hun genre lastiger geboekt worden dan de doorsnee hardcore of metalcore band.”

 

vforvulture.com

Comments


Dit artikel verscheen eerder in GC #140.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties
%d bloggers liken dit: