Mixtapes

Mixtape Monday: Grensgeluiden #3


De Lage Landen herbergen muzikale schatten die in de internationale muziekmedia nog wel eens onontdekt blijven. In ‘Grensgeluiden’, een mixtape rond recent uitgebracht Nederlands en Belgisch werk, richt de Gonzo (circus)-redactie de blik op het eigen grondgebied.

Met in deze editie van Grensgeluiden Coen Oscar Polacks warme sfeerschets van het Haarlemmerhout, rondom opnames van vogelgekwetter en geluiden van de plaatselijke kinderboerderij, met daarachteraan de aanzienlijk stevigere, maar even dromerig klinkende synths van Otto Kokke’s (Dead Neanderthals) nieuwe solo-project KULTUS. Eveneens zijn we enthousiast over de aanstekelijke ritmes gespeeld op pvc-buisfluiten en wasbakbassen van het Brusselse schroothoop, door wie afval een tweede leven wordt ingeblazen, en ook de guitige, Ariel Pink-esque stamper ‘Pancakes With Mist’ van Legowelt en upsammy’s speelse electronica zorgen voor vrolijke noten.

In de huidige editie (#158) spraken we Vincent Koreman al over zijn label New York Haunted, maar de knallende nieuwe track van DRVG CVLTVRE getuigt dat hij zelf ook niet stil blijft zitten. Het grote gebaar komt van de maximale electronica van BOLT RUIN, die werk van zijn solodebuut herinterpreteert. In het Fries brengt Kleefstra met FEAN iets dat tussen een ode aan de veengronden en een aanklacht tegen de teloorgang daarvan inzit. Het Belgische STROOM diept wederom een lo-fi parel uit de jaren 1980 op in de vorm van de dromerige pop van de Rotterdamse Saskia.

Tijd om de mixtape op te schudden met onder meer de bevreemdende opera van de vanuit Amsterdam opererende Maria Carlas & Mylo Cywitz en Jaap Blonks ‘nieuwe start’ met het nieuwe kwartet Jaap Blonk’s Retirement Overdue, terwijl daarmee contrasterend Jon Doe One het motto ‘Less Is More’ bepleit. Wie meer wil lezen over het recente theaterkoorstuk Akasha van het Rosa Emsemble leest beter de recensie die René van Peer schreef in onze huidige editie. Ten slotte rondt de Nederlandse dj nthng deze huidige editie met een lome track op melancholische wijze af.

Playlist

Coen Oscar Polack – Een diepnoodlottig neergelaten wenkbrauw (Haarlemmerhout / Moving Furniture Records)    
KULTUS – Vultures (Sonic Pressure / Eigen Beheer)   
schroothoop – Rostfrei (klein gevaarlijk afval / Rebel Up!)
Legowelt – Pancakes With Mist (Pancakes With Mist / Nightwind Records)
upsammy – Growing Out Of The Plastic Box (Zoom / Dekmantel)
DRVG CVLTVRE – One Mans Death Is Anothers Investment Opportunity (CITIES IN DVST / Flagelante)  
BOLT RUIN – Obriultn (Obriultn / Consouling Sounds)   
FEAN – Swellen (II / laaps)    
Saskia – My Lips Get Hot (Eeuwig Op Reis / STROOM)
Maria Carlas & Mylo Cywitz – Het Brouwsel (3n6463m3n7 dr1v3r / Toztizok Zoundz)     
Jaap Blonk’s Retirement Overdue – New Start (New Start / Kontrans)      
Jon Doe One – Karper (Horror Vacui / Entr’acte)     
Rosa Ensemble – What Is The Grass? (Akasha)      
nthng – Spirit Of Ecstasy (Hypnotherapy / Lobster Theremin)     


Reacties