Geluid

Esmerine

Mechanics Of Dominion

Artiest:Esmerine
Titel:Mechanics Of Dominion
Label:Constellation
Distributeur:Konkurrent

cstrecords.com

Esmerine, begonnen als duo in 2000 toen celliste Rebecca Foon (SaltlandThee Silver Mt. Zion Memorial OrchestraSet Fire To Flames) en percussionist Bruce Cawdron (Godspeed You! Black Emperor) elkaar ontmoetten bij de opnames van het debuutalbum ‘Sings Reign Rebuilder’ van Set Fire To Flames.

Beiden hadden eerder wel al tegelijk bijdrages geleverd aan bands uit de scene van Quebec, maar die gebeurden steevast van op afstand. Het duo verkoos om de geijkte paden van die bands te verlaten, en te opteren voor eigentijdse kamermuziek. Druppelsgewijs verscheen er een album, waarna ze weer aan de slag gingen met hun vele andere projecten. Met ‘La Lechuza’ (2011) belandde Esmerine uiteindelijk toch op Constellation. Het geluid was inmiddels breder en ruimer geworden, met toevoeging van folk, minimalistische muziek, ambient en experimentele rock. En het belangrijkste: hun grote interesse in Turkse volksmuziek, die het best tot zijn recht kwam op ‘Dalmak’ (2014), waarmee behoorlijk wat prijzen werden gewonnen. Op hun inmiddels zesde plaat, ‘Mechanics Of Dominion’, is van die Turkse invloed maar weinig meer te merken. Esmerine keert terug naar de oorsprong, waar kamermuziek en postrock elkaar ontmoeten.

De raakvlakken met een band als Rachel’s zijn er nog wel, zeker op het eerste trio nummers. Het overgrote merendeel van de nummers kiest voor een meer experimentele rockweg, waar weliswaar nog elementen van hun vroegere voorkeuren opduiken, maar de rockkant van de band vrij baan krijgt. Nummers als ‘Que Se Vayan Todos’ en het titelnummer laten een band horen die balanceert op de rand van ingehouden chaos, waar de instrumenten bijna met elkaar in gevecht gaan. Waar Esmerine vooral bekendheid geniet voor zijn verstilde, ingetogen melancholische muziek, gooit het kernduo dit juk helemaal af.

De band doet wat we van bands op Constellation verwachten: hun eigen zin doen, ongeacht conventies en verwachtingen. Geen herhalingsoefening dus, waardoor dit een zeer geslaagd gelaagd album is geworden.

Reacties