Nicolas Jaar

Over nieuwe elektronica, hypes en ruimte

Het wonderkind Nicolas Jaar was een van de revelaties van 2010. De Amerikaanse Chileen maakte een einde aan de genretwist binnen elektronische dansmuziek. Haters en hipsters liepen met hem weg. Daar zal zeer waarschijnlijk snel een einde aan komen.

Nicolas Jaar
Nicolas Jaar - Foto: www.myqua.com

Op zijn zeventiende meldt Nicolaas Jaar (1991) zich bij het New Yorkse label Wolf+Lamb. Zonder enige aarzeling, maar wel met de opdracht om zijn producties van hardere percussie te voorzien, wordt Jaars eerste single ‘The Student EP’ uitgebracht. Niet alleen Wolf+Lamb, ook het Franse Circus Company wil Nicolas Jaar een platform bieden. Terwijl de release op Wolf+Lamb vooral duidelijk maakt op welke manier Jaars producties op de dansvloer kunnen functioneren, geven de Fransen meer ruimte aan het experiment.
Jaar lijkt in die verschillende biotopen goed te gedijen. Zijn volgende producties blinken uit in zowel functionaliteit als originaliteit. Ook tijdens zijn liveoptredens blijkt Jaar die wisselwerking perfect te beheersen. Overal waar hij wordt geboekt, verdwijnen de genrediscussies. Bij Jaar draait het niet meer om de vraag hoe kaal, warm of diep elektronische dansmuziek mag klinken, maar hoe langzaam zij kan worden uitgevoerd. “Mijn muziek werkt binnen een clubcontext in een bepaalde mate, dus probeer ik de nummers sexier te maken, smeriger.”
Jaar groeit, mede door het lage tempo en de toegankelijkheid van zijn muziek, uit tot de golden boy van het clubcircuit. Jaar is niet techno, niet deephouse, geen hiphop, noch rave en daarom wordt Jaar van iedereen. Maar al te graag vertelt hij in interviews over zijn belangrijkste invloeden: Ricardo Villalobos, Mulatu Astatke en Eric Satie. Jaar merkt echter dat het succes en de muziekjournalistiek hem een spiegel voorhouden: een jonge Chileen die wereldmuziek gebruikt om als exoot binnen de westerse entertainmentindustrie te worden waargenomen. Het beeld bevalt hem niet.

Meer lezen?

Koop Gonzo (circus) #102 los via één van de verkooppunten of via de webshop.

Meer info

Discografie

The Student EP (Wolf + Lamb, 2008
Space is only Noise (Circus Company, 2011)
A Time for Us (Wolf + Lamb, 2010)
John the Revelator (Clown and Sunset, 2009)

www

www.clownandsunset.com
www.wolflambmusic.com
www.circuscompany.fr
www.alfredojaar.net

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!