MIND THE GAP Nights: Prairie- Geestesfilm

Toen hij als Prairie begon met componeren, luisterde Marc Jacobs bewust naar geen enkel ander muziekstuk. Met als invloeden film en literatuur, en als enig plan wat er niet de bedoeling was. Het resultaat is spannend, scherp en boven alles, beeldend.

Prairie
Prairie

Na al jaren professioneel bezig te zijn geweest in de Belgische muziekwereld en in verschillende bands en projecten te hebben gespeeld, besloot Marc Jacobs in 2010 het heft in eigen hand te nemen. Hoe kan een combinatie van klanken een bepaalde sfeer opwekken, en die sfeer een nummer lang vast te houden, zodat een coherent geheel met een begin en een eind ontstaat? Die zoektocht boeide Jacobs.
In afzondering werkend met een gitaar en computer ontstond de muziek vrijwel vanzelf. Het resultaat zijn nummers met een opbouw die de logica van verhalen volgen. Het heeft dan ook amper zin om de stijlen op de zojuist verschenen debuut-ep te benoemen. Karakteristiek zijn de elementen uit ambient en drones, de overstuurde gitaren, elektronische ritmes en effecten, flarden filmmuziek en conversatie – maar bovenal is er een versmolten geheel, een meeslepende, soms gejaagde soundtrack. Bijvoorbeeld voor Cormac McCarthy’s ‘Blood Meridian’, één van Jacobs’ inspiratiebronnen.
Prairie’s muziek zou echter ook niet misstaan als begeleiding van een dystopische sci-fi-thriller. De Super-8-projecties van cineaste Khristine Gillard zorgen voor een live vertaling van de geestesfilm die de muziek oproept. De vaak abstracte films vertellen – net als de muziek – vooral door de sfeer een verhaal. 
Jacobs is naast film ook geïnteresseerd in andere disciplines. Hij streeft ernaar samen te werken met theatermakers en choreografen om Prairie op die manier verder te laten ontwikkelen. Zo is hij binnenkort artist in residence bij een multidisciplinair Canadees project over Franz Kafka’s ‘Het Proces’. Een gelukkige combinatie, want de muziek van Prairie past als die van geen ander bij de volkomen vervreemdende sfeer van het boek. 
Jacobs heeft daarnaast de afgelopen tijd veel nummers geschreven die nu nog op de plank liggen, en hopelijk verschijnt er dan ook snel een volwaardig album. Zelf kijkt hij al uit het volgende hoofdstuk dus in het ongeschreven script van Prairie’s evolutie: live-muziek uitvoeren op speciale locaties, of binnen bijzondere contexten met kunstenaars uit verschillende disciplines. Eerste halte: een audiovisuele performance op 24 januari tijdens Mind The Gap, het avontuurlijke late night programma dat Gonzo (circus) presenteert in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam.

Meer info

Dit artikel verscheen eerder in Gonzo (circus) #113.

I’m So In Love I Almost Forgot I Survived A Disaster’ is uit op SpankMeMore Records.

Prairie treedt op tijdens Mind The Gap-Nights op donderdag 24 januari 2013. Een ticket kopen voor deze avond kan hier.

Meer info over de Mind The Gap Nights is hier te vinden.

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!