MIND THE GAP Nights: Mika Taanila – De schoonheid in het onopgemerkte

Curieuze onderzoeksexperimenten en experimentele muziek, mediterende ultralopers en visionaire ontwerpers: filmmaker en kunstenaar Mika Taanila ontdekt telkens verrassingen in het bestaande. Een speciaal programma van het IFFR 2013 toont zijn eclectische, maar toch consistente werk.

Het filmwerk van Mika Taanila, in 1965 geboren te Helsinki, zit tussen traditionele documentaire en experimentele film in. Daarnaast maakt hij muziekvideo’s voor artiesten als 22-Pistepirkko, Circle en The Cybermen, en maakt hij installaties met filmmateriaal. In zijn werken vermengen zich niet alleen stijlen, maar ook verscheidene onderwerpen. Zo haken experimentele muziek, wetenschap, utopische toekomstverwachtingen, technologische ontwikkelingen en hun invloed op de maatschappij in elkaar. Het materiaal voor zijn filmische werk vindt hij steeds in het bestaande: bestaand filmmateriaal voor zijn documentaires en niet-narratieve films, bestaande personen en gebeurtenissen als onderwerpen, en bestaande muziek als inspiratiebron.

Swissair

Mika Taanilla Still uit Robucup
Mika Taanilla - Still uit Robocup

Muziek, overigens , is ook een actieve interesse van Taanila. Als tiener richtte hij samen met leeftijdgenoten, onder wie Anton Nikkilä, de cultgroep Swissair op. Swissair behoorde begin jaren 1980 tot de kern van de Finse underground; de groep bracht in eigen beheer een aantal cassettes uit met stukken waar atonale en geïmproviseerde muziek in elkaar schoven. Nikkilä is doorgegaan als experimenteel musicus en componist en in de jaren 1990 werkten de twee samen aan een muzak-project. Taanila begon destijds te filmen op super-8. Uit dat materiaal heeft hij in 2005 een compilatie gemaakt, begeleid met een selectie van de Swissair-opnamen, onder de titel ‘Hermafrodiitit’. De laatste cassette, ‘15. joulukuuta 1981’, is in 2009 opnieuw uitgebracht als online album.
Taanila studeerde video aan de Lahti University of Applied Sciences en culturele antropologie aan de Universiteit van Helsinki. Zijn werk is wereldwijd vertoond op meer dan tweehonderd festivals en tentoonstellingen. 2005 luidde zijn eerste grote solo-expositie in bij het Migrosmuseum te Zürich. In 2012 is hij uitgenodigd voor dOCUMENTA(13) in Kassel, waar zijn meest recente installatie ‘The Most Electrified City in Finland’ te zien was in de Orangerie. Tijdens het komende International Film Festival Rotterdam (IFFR), in januari 2013, wordt er een speciaal programma aan Taanila gewijd. Vanaf november 2013 zal in het Kiasma, het museum voor hedendaagse kunst in Helsinki, een nieuwe solo-expositie met zijn oeuvre te zien zijn.

Mens en machine

Het aan Mika Taanila gewijde programma tijdens het International Film Festival Rotterdam zal waarschijnlijk een selectie van zijn minder bekende korte films bevatten. Taanila zegt te hopen op een eclectische mix van non-fictie en fantasie. In elk geval gaat zijn nieuwe korte documentairefilm ‘Six Day Run’ er in première. De film toont de Finse ultraloper Ashprinahal Aalto tijdens een ‘wedstrijd’ in New York City. Een sporter met een sterk spirituele drijfveer, dat lijkt een verrassend onderwerp in het oeuvre van Taanila, die tot nu toe veelal focuste op uitvinders en ontwerpers, technologie en kunst.
Hoe komt deze man in jouw oeuvre terecht?
Taanila: “In zekere zin is dit een ander onderwerp, maar tegelijkertijd gaan mijn films vaak over menselijke machines, spirituele zoektochten en een utopisch verlangen naar een harmonieuzere wereld. Overigens is dit mijn tweede sportfilm, na ‘Robocup99’. Ashprinahal is een van de beste hedendaagse ultralopers ter wereld. Hij heeft de langste hardloopwedstrijd ooit, de Self-Transcendance 3100 Mile Race, zes keer gewonnen. Verder heeft hij de 700 Mile Race en de Six Day Run beide drie keer gewonnen. Thuis, in Helsinki, is hij een krantenkoerier.

Meer info

Lees meer in Gonzo (circus) #113

Tijdens het IFFR, dat zich afspeelt van 23 januari tot en met 3 februari 2013, is werk van Mika Taanila in verschillende programma-onderdelen te zien. Zijn nieuwe ‘Six Day Run’ wordt vertoond in de Tiger Short Film Competition. In het onderdeel Short Profile, gewijd aan Taanila zijn de films ‘The Zone of Total Eclipse’, ‘Futuro – A New Stance For Tomorrow’, ‘Future Is Not What It Used To Be’ en ‘Optical Sound’ te zien. In TENT worden de installaties ‘The Most Eledtrified Town In Finland’ en ‘Stimulus Progression (Rotterdam)’ opgesteld. Tot slot zal Taanila zich op 24 januari als dj profileren in Worm, tijdens het Mind the Gap-festival dat Gonzo (Circus) samen met het IFFR organiseert.

Een ticket kopen voor deze avond kan hier.

Meer info over de Mind The Gap Nights is hier te vinden.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!