Dennis de Bel

‘Alledaags kunstenaar’ met een vintage-tic

Hij houdt van ouderwetse technologie én van nieuwe media. Zijn uitgangspunt is praktische toepasbaarheid, maar hij maakt conceptuele kunst – waar overigens wel om gelachen mag worden. Dennis de Bel, kunstenaar in het niemandsland tussen Gerrit Rietveld en Wim T. Schipper.

DennisDeBel
Dennis De Bel

“Dit is de relatie tussen het stijgen van de zeespiegel en het percentage van de mensen met overgewicht”, zegt Dennis de Bel, wijzend op een grafiek aan de muur naast zijn computer. De curve laat een gelijke stijging zien. “Als er overstromingen komen, dan blijven de mensen met overgewicht drijven. Ik noem dat ‘survival of the fattest’.”
Het grafiekje aan de muur is niets vergeleken met alle andere opvallende voorwerpen in zijn werkruimte. Tussen allerhande gereedschap, apparaten, knopjes, draaimechanismen, printjes, balletjes en poppetjes staan ook twee vreemd uitziende fietsen. “Dat zijn fixed gear-racefietsen. Racefietsen met maar één versnelling. Beter gezegd, zónder versnelling. Daar is nu een hele fiets-scene omheen aan het ontstaan vanuit Amerika. Bij deze fietsen draait het deels ook om esthetiek. Mij gaat het juist voor een belangrijk deel om die esthetiek.”

Meer info

www.danos.nl

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!